WHO-listán a magyar vakcina

Régen minden más volt - az influenza is. Emiatt a korábbi világjárványokból nem sok következtetés vonható le a mostani pandémiával kapcsolatban. Az új influenza másképp viselkedik, nem sokban hasonlít a szezonális influenzához sem, ráadásul az elmúlt hónapokban született szakértői prognózisokra is rendre rácáfol - írja a New Scientist. Mások a tünetei, a kockázati csoportjai, eltérő a lefutása, és eddig a halálozási rátáját sem sikerült pontosan előre jelezni.

A láz és a köhögés - amit a hivatalos járványkommunikációban máig a legbiztosabb, a betegség felismerését segítő tünetként említenek - például korántsem általános. Tévhitnek bizonyult, hogy a kór főként a legyengült szervezetűeket fenyegeti. Április óta 423 ember halálát okozta a H1N1 vírus Európában, 6592 emberét a világban. Amerikai adatok szerint az áldozatok 30 százalékánál nem igazoltak krónikus alapbetegséget, azaz egészséges fiatal felnőttek voltak.

A járvány egyelőre itthon mérsékeltnek tekinthető, a szomszédos Ukrajnában azonban az utóbbi napokban robbanásszerűen súlyosbodott a helyzet. Eddig több mint egymillió fertőzött beteget regisztráltak, 189 halálesettel. Szerbia, Bulgária és Románia is erősödő járványról beszél, Fehéroroszország, Kazahsztán és Türkmenisztán is egyre több súlyos esetről számol be, miközben Európa nyugati részén is több országban gyorsan terjed.

A magyar kormány szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján bővítette a H1N1 elleni védőoltással ingyenesen beolthatók körét - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter tegnap a kormányszóvivői tájékoztatón. A WHO ugyanis a kiemelten veszélyeztettek közé sorolta a 12 és 18 év közötti fiatalokat is. Ez Magyarországon a gyakorlatban azt jelenti, hogy hamarosan megkezdődhet a középiskolai tanulók szervezett oltása a térítésmentes vakcinával. Az iskoláskorúak oltása a tervek szerint december 18-ig befejeződhet. A miniszter bejelentette: a WHO hivatalosan is felvette az ajánlott védőoltások listájára a hazai Fluval P vakcinát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.