Sólyom fejet hajtott Kecskeméti Ármin főrabbi emléktáblájánál

Sólyom László tegnap megkoszorúzta Kecskeméti Ármin egykori főrabbi közelmúltban megrongált, de már helyreállított makói emléktábláját.

Az államfőtől távol állnak az üres gesztusok, holott időről időre nyilvánosan is fölszólítják arra, hogy bizonyos kérdésekben "nyilvánuljon meg". Rendszerint azzal felel, tudja ő, mikor van helye a megszólalásának. Most úgy érezte, helye van, Kecskeméti Ármin néhány hete meggyalázott emléktáblájának koszorúzását maga kezdeményezte.

A makói önkormányzat helyreállította az emléktáblát

Az 1874-ben született Kecskeméti Ármin több mint negyven évig volt Makón a neológ hitközség rabbija. A II. világháború idején deportálták. 1944-ben, Strasshofban vesztette életét. A rendszerváltoztatás után a helyi önkormányzat által állított emléktábláját október 26-án lefeszítették, összetörték, a tábla helye alá azt írták: "Milyen 6 millió? Hazug disznók!" A rendőrök elfogtak egy huszonkét éves helybéli férfit, aki bevallotta: éjszakai szórakozásból hazafelé tartva feszítette le és rongálta meg az emléktáblát, és ő firkálta össze a falat, mert ez jó heccnek tűnt. Húsz nap közérdekű munkavégzésre ítélték.

Sólyom László tegnap időszerűnek és szükségesnek nevezte, hogy "egy részeg ember által elkövetett barbárságot" kiegyensúlyozzon. A gesztussal azt szeretné elérni, hogy Magyarország és a zsidóság történetéből minél több pozitívum kerüljön be a köztudatba. Hozzátette: e gesztussal az egykori szeretett főrabbi emléke mellett a ma már Izraelben élő, de makóiságukat őrző zsidóknak a szülőföld iránti szeretete előtt is tisztelgett. Velük egy hivatalos látogatása alkalmával találkozott Izraelben, ahol kiderült: megőrizték a magyar nyelvet.

Nem ez az első alkalom, hogy Sólyom László szót emel a zsidóságért, illetve szembenézésre szólít föl. Egy a holokausztról szóló beszédében korábban úgy fogalmazott: "Megkérdőjelezhetetlen volt, kik az áldozatok. De kik a többiek? Nyilvánvalóan az áldozatokkal szemben nem csupa tettes áll. Azokat elérte a törvény keze. És a többiek? Tudjuk, sokan életüket kockáztatva segítettek. A távolról közömbösnek látszó nagy tömeg pedig számtalan magatartást rejt: ott vannak a rossz szándékúak, a haszonlesők; köztük vannak a kockáztatni nem akarók, de azok is, akiktől ez nem volt elvárható; ott a magukban együtt érzők, továbbá akiket saját háborús tragédiájuk terhe zárt magába. Ez a viszony csak kivételesen a jogi igazságszolgáltatás kérdése..."

Ferge Zsuzsa szociológus, Kecskeméti Ármin unokája az ünnepség után az MTI-nek azt mondta: országos jelentőségű, hogy az államfő fejet hajtott a tábla előtt, s ez talán "megálljt jelent". "Bizonyos értelemben megnyugtató, hogy egy szomorú és ostoba epizód talán lezárul", mondta, hozzátéve: érezni, hogy valakik szítják a gyűlöletet. Ferge szerint ennek a tudatlanság az oka, mert nem tudják, hogy a zsidók ugyanúgy emberek, mint ők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.