Simicskó: A kettős állampolgárság ne legyen kampánytéma

Németh Zsolt, Semjén Zsolt és Simicskó István visszavonta a kettős állampolgárságról szóló indítványát. Az okról kérdeztük Simicskó Isván kereszténydemokrata politikust.

- Azt állítják, ha a Fidesz kormányra kerül, az első lépések közt lesz az állampolgárság megadása a határon túli magyaroknak. Olyan verzióval készülnek, mint amit Németh Zsolttal és Semjén Zsolttal önök visszavontak? Könnyített eljárással magyar állampolgár lehet, aki beszél magyarul, magyar felmenőket tud felmutatni és nem lakik életvitelszerűen Magyarországon?

- Nem tudom, hogy szó szerint ez lesz-e a javaslat. De az irányultsága ez lesz. Így jelentősen változna az a méltatlan helyzet, hogy éveken át várnia kell egy határon túli magyarnak az állampolgárságra. Ráadásul a törvény most arra ösztönzi a kérelmezőt, hagyja el a szülőföldjét, mert csak akkor kaphat magyar állampolgárságot, ha itt él. Mi ezt a feltételt ki akarjuk venni.

- Tehát, ha valaki nem élne Magyarországon, a szavazati jog sem illetné meg.

- E törvénymódosítás szerint ilyen formában nem.

Ez nemzeti ügy!

- És aki nem él itt, és nem vállal részt a közteherviselésben, az nem lenne jogosult a szociális juttatásokra sem?

- Nem. Nyilvánvalóan mindenki abban az országban fizeti a járulékokat, ahol életvitelszerűen él, tartózkodik, dolgozik. Ott kap szociális juttatásokat, nyugdíjat...

- Akkor miért vonták vissza a javaslatot? Az MSZP éppen ezekre a kérdésekre várt garanciákat.

- Azt érzékeltük, hogy újabb és újabb feltételeket támasztanak. Mi pedig úgy gondoltuk, az idő sürget, jön a költségvetési zárószavazás, aztán a januári parlamenti szünet, utána a kampány. A kettős állampolgárság ne legyen kampánytéma, ez nemzeti ügy! Emlékszünk rá, hogy 2004. december 5. előtt a szocialisták 23 millió román beözönlésével ijesztgették a magyar társadalmat.

- A Fidesz-KDNP nem kampányfogásnak szánta a javaslatot?

- Nem. És most nem akartunk kockáztatni. Nem akartuk, hogy ismételten kudarcba fulladjon a kettős állampolgárság ügye, hogy olyan helyzet alakuljon ki, mint amilyet a határon túli magyarok már átéltek 2004. december 5. után.

- Miért terjesztették be egyáltalán a parlamentnek a módosítást, ha nem volt róla politikai konszenzus?

- Előzetesen négypárti egyeztetések folytak. A tervezet szövege úgy készült el, hogy az MSZP és az SZDSZ szakértői is részt vettek az egyeztetéseken. S azt a jelzést adták, hogy a politika is mögötte áll. A megállapodás gyakorlatilag megvolt.

- Az MSZP szerint nem volt meg.

- Szakmai alapon megvolt. De az MSZP-n belül feszültségek alakultak ki, Szili Katalin például pozitívan nyilatkozott a módosításról, de Lamperth Mónika már nem.

- De az MSZP négypárti egyeztetést kezdeményezett.

- Reális volt a veszélye, hogy csak az időt húzzák. Szomorú döntést hoztunk, de úgy láttuk, ez okoz kisebb veszteséget. Hogy aztán néhány hónapos várakozási idő, a választások után egy nyugodtabb időszakban a Fidesz-KDNP-kormánykoalíció valóban az első lései között napirendre tűzze a törvénymódosítást. Hogy megadjuk a lehetőséget a magyar állampolgárságot kérő határon túli magyaroknak.

- Ez kétharmados döntést igényel. Kivel szavazzák meg? Ha nem az MSZP-vel, a Jobbikkal?

- Bízunk benne, hogy minél szélesebb körű támogatottsága lesz a választások után a Fidesznek és a KDNP-nek. Ettől függetlenül az lenne az optimális, ha ilyen, nemzeti ügyeket a magyar parlament egyemberként támogatna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.