'Kalandozó őseink békefenntartók voltak'

Nem a titkosszolgálatokon kell spórolni - mondta a jövő évi költségvetésre célozva egy szerdai konferencián Simicskó István. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke - Lezsák Sándor MDF-es és Horváth Béla egykori kisgazda képviselő társaságában - a Polgárok Házában beszélt a nemzetbiztonsági szolgálatok jelentőségéről, Lezsák körülbelül egyórás történelmi bevezetője után.

Lezsák egyebek mellett arról értekezett, hogy már Attila királyunk is alkalmazott kémeket; kalandozó őseink tulajdonképpen békefenntartók voltak, nem holmi zsiványok, de a történelmünk folyamán mindvégig meghatározónak bizonyultak a titkos információk. Lezsák - aki elmondása szerint több mint kétezer oldalnyi, a megfigyeléséről szóló iratot kapott a Történeti Hivataltól - a pártállami állambiztonsági szolgálatokkal kapcsolatban azon lamentált, hogy nem is a besúgókra haragszik, inkább szégyennek tartja, "hogy lehetett egyáltalán egy ilyen rendszert működtetni". Az igazi bűnösöknek a rendszer működtetőit tartja, akik "most is itt vigyorognak az arcomba".

Lezsák után Simicskó István vázolta a hazai szolgálatok jelenlegi helyzetét. Szerinte e mai, "áhítat nélküli, igénytelen korban" (így jellemezte a globalizációt) egyre nagyobb szükség van a szolgálatokra, ehhez képest a kormány épp rajtuk akar spórolni, hiszen több mint tízmilliárd forintot vonnának el jövőre az öt szolgálattól. Sőt: a tervek szerint össze is akarnak vonni egyes szolgálatokat, mondta Simicskó, aki legfeljebb a két katonai szolgálat egybeolvadását pártolná - de azt is csak akkor, ha minden kötél szakad.

- Majd a következő miniszterelnök, Orbán Viktor úr eldönti, melyik lehetőséget választja - mondta Simicskó. A Polgárok Házába Kövér Lászlót és Demeter Ervint is várták, de, mint Horváth Bélától megtudhattuk, más elfoglaltságuk támadt, mert "megkezdődött a kampány".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.