Itthon maradásukért tüntetnek a fiatal orvosok

Ma várhatóan több ezer szakorvosjelölt demonstrál a helyzete, a munka- és életkörülményei rendezéséért. Azt mondják: nem akarnak külföldre menni, itthon dolgoznának, ha lehet.

- Róla sosem gondoltam volna, hogy elmegy. Ő volt az első az egyetemi előadásokon, és utolsóként távozott, nehogy akár egyetlen mondatról is lemaradjon. Most harmadéves szakorvosjelölt, és menni készül - mondja Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, hozzátéve: a szóban forgó férfi az egyetem utolsó éveiben megházasodott, két gyereke van. Három helyen dolgozik, van főállása, háziorvosi ügyeletet is vállal, szabadidejében rendezvények orvosi biztosítását végzi. A három állással együtt mindössze 180-200 ezer forintot keres. A szüleinél laknak, ott kapott a négytagú család egy szobát. Szintén orvos felesége azt gondolta, ő is munkát vállal, viszont a gyerekeket helyhiány miatt nem vették föl az óvodába. Ez volt az utolsó csepp a pohárban. Úgy döntöttek, külföldre mennek dolgozni.

Papp Magor szerint a példa nagyon is jellemző, ma a fiatal doktorok legalább kétharmada ilyen körülmények között él.

A Magyar Rezidens Szövetség a magyarországi szakorvos-jelöltek és a fiatal orvosok érdekvédelmi szervezeteként mára demonstrációt hirdetett, hogy ezzel hívja föl a figyelmet helyzetük tarthatatlanságára. Azt követelik, hogy ne kényszerüljenek külföldön munkát vállalni, inkább itthon teremtsenek a munkájukhoz szükséges és méltó körülményeket.

- Az orvosokról kialakult kép árnyalt és sokszínű, vannak velük szemben fenntartások és előítéletek, de ezek a fiatal orvosokra nem vonatkoztathatók, hiszen ők "tiszta lappal" állnak a pályájuk elején. Ma már azonban nemhogy jövőjük, de lassan jelenük sincs - teszi hozzá Papp Magor, aki felhívja a figyelmet: az EU a közelmúltban úgy rendelkezett, a rezidensek négy órával többet dolgozhatnak. - Ez az "engedély" lényegében jelképes - teszi hozzá -, hiszen a rezidensek ennél ma is lényegesen többet dolgoznak. Vagyis az engedély legfeljebb a valósághoz igazítja az előírásokat.

- Nincsenek csodák: az orvosok, szakdolgozók éves munkaidőkerete többnyire novemberre elfogy, a szakorvosjelölteknek ennél is előbb. De a munkát el kell végezni. Vagyis az engedély nem jó irány, nem lehet cél, hogy tovább terheljék a rezidenseket. Az első két évben inkább tanulniuk kellene, s nem pedig dolgozniuk az orvoshiány miatt - teszi hozzá Papp Magor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.