Grund-pénzek 'egy kis segítség reményében'

Ezen a nyáron integrációs táboroztatásra 189 iskola pályázott. A hivatalos indoklás szerint "a források szűkössége miatt" csak 74 intézmény nyert. Az oktatási tárca mégis kiosztott ugyanerre a célra tizenhárommillió forintot, pályázaton kívül. Az eljárás furcsa.

Nem minden vesztes pályázónak kell lemondania a megpályázott pénzről. Néha még a procedúra is megspórolható. Kivételesen verseny nélkül is lehet olyan állami forrásokhoz jutni, amelyekhez mások csak pályázat útján férhetnek.

A pályázaton nem nyertek, utána igen: mehettek Csillebércre

Az integrációs nyári táboroztatásra először tavaly lehetett pályázni. Uniós esélyegyenlőségi programokból ugyanis korábbról megmaradt 360 millió forint. Szabály szerint az összeget vagy vissza kell küldeni Brüsszelnek, vagy találni kell "értelmes célt", amelyre fel lehet használni. Így született meg az integrációs nyári táboroztatás ötlete. Az oktatási tárcánál azt találták ki, hogy a pénzből nyaraljanak együtt szegény és nem szegény gyerekek. A pályázatot tavaly hirdették meg először, sikerrel. Így esett, hogy idén is elkülönítettek 237 millió forintot, és újra meghirdették az "Integrációs nyári tábor" című pályázatot. Az Oktatási Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatóságára 2009. június közepéig 189 érvényes pályázat érkezett be, de csak 74 iskola nyert, átlagosan 3,2 millió forintot. Azért, hogy ne történhessen visszaélés, a pályázatokat egy húszfős szakértői csoport értékelte, majd egy teljesen különálló grémium (bírálóbizottság) javaslata alapján alakult ki a sorrend. 115 iskola nem nyert. Enynyire volt csak pénz.

A Grund Klubhálózat is az elutasítottak között volt. Ennek a szervezetnek az elnöke Nagy Nóra, az MSZP szóvivőjének, Nyakó Istvánnak a felesége. Nagy Nóra 2002 és 2006 közt a fiatal baloldalt képviselte a Parlamentben.

Nagy Nóra a pályázat elbírálása előtt elektronikus levelet küldött az oktatási miniszter főtanácsadójának, Kajtárné Bojtár Borbálának, hogy ezzel is nyomatékosítsa, mennyire bízik a Grund kedvező elbírálásában. "Szia Bori! Mellékletben a hozzánk jelentkezettek névsora. Egy kis segítség reményében. Köszi az eddigieket is, puszi: Nóri". A Grund elbukott. Forrásaink azt mondják: "Nem volt rossz pályázat, csak volt jobb is, így a szűk keretbe a Nagy Nóra által ajánlott csillebérci táboroztatás már nem fért be".

A Grund azonban újra megkereste a tárcát. Az esélyegyenlőségi főigazgatóság munkatársai "felülről" külön felszólítást kaptak arra, hogy a pályázaton elbukott szervezet mégiscsak jusson hozzá a pénzhez, így Nagy Nóráék mégis kaptak 5 millió 418 ezer forintot. A pénzből három településről harminc-harminc gyereket nyaraltatott kísérőikkel Csillebércen.

De miért éppen Csillebércen? A tárcával kötött szerződésből kiderül: a pénzt olyan bankszámlára utalták, amely felett Rácz Péter is rendelkezett. (Őt volt úttörőszövetségi elnökként hűtlen kezeléssel vádolták, mert a csillebérci vadászház értékesítése kapcsán nyolcvankétmillió forintos kárt okozott, ezért felfüggesztett börtönre ítélték.) Az elutasított 115 pályázó tudomásul vette, hogy nem nyert. Nem is szokás lezárt és már elbírált pályázat után újabb kérelmet benyújtani, ugyanarra a tevékenységre újra pénzt igényelni. Nagy Nóráék megtették, sikerrel.

Rajtuk kívül a fóti Fáy András Általános Iskola kapott a lezárt pályázat után nyolcszázötvenezer forintot - szintén csillebérci nyaraltatásra. A Csete Balázs Általános Iskola és a Papi Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Óvoda - szintén olyan intézmények, amelyek nem nyertek - reklamációt nyújtott be. Sikerrel. Az előbbi hárommilliót, utóbbi ötszázezer forintot kapott. Ezek az intézmények Zánkán nyaraltatták a gyerekeket.

További érdekesség, hogy olyan szervezet is kapott integrációs táboroztatásra pénzt, amely a pályázaton el sem indult. Az Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület (EURIE) "a miniszter úr kérésére" 1,3 milliót kapott. Ez a nagykanizsai szervezet Teleki László szocialista országgyűlési képviselőhöz köthető.

Így - a Grund Klubhálózattal együtt - tizenhárommillió forintot utalt ki a tárca pályázaton kívül.

A tárca sajtóosztályától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a fóti iskola programját az integrációs nyári táborozással kapcsolatos pályázati forrás maradványából támogatta a minisztérium. Az EURIE, a Kincses Ófalusi Tagóvoda, a Grund Klubhálózat, a Csete Balázs Általános Iskola és a Papi Kölcsey Ferenc Általános Iskola táboroztatási költségeit pedig - idézzük - "a XX. Fejezet, 11/7/4 1. részfeladat Oktatási esélyegyenlőséget támogató feladatok és programok, nem feladatfinanszírozási körbe tartozó előirányzat" keretéből finanszírozták (12 218 000 Ft).

Megkérdeztük a tárcát, mi alapján döntöttek úgy, hogy ezek az intézmények érdemesek egyéni elbírálásra. Ha volt e célra többletforrás, akkor miért nem azok az iskolák jutottak ehhez hozzá, amelyek épphogy kiestek a pályázaton?

A válasz: az egyedi döntésekhez joga van a tárcának: "Az előirányzatból a felzárkóztató, esélyegyenlőség megvalósulását elősegítő programok részesíthetők támogatásban, esetenként a táboroztatási felhívástól függetlenül is. Az egyedi döntések pedig alapulhatnak az oktatási ágazat felelős irányítóinak el nem vitatható jogosultságán is, amellyel például szakmai rendezvények, vidéki látogatások során megismert, vagy figyelmükbe ajánlott és támogatásra méltónak talált kezdeményezések, programok javára élnek. Az egyedi döntésen alapuló támogatások is összhangban voltak az előirányzat rendeltetésével" - áll a tárca lapunknak elküldött tájékoztatójában.

A Grund Klubhálózatot 2007-ben alapították "MSZP-közeli" személyek és "civilek" - célja, hogy gyermekközösségeket támogasson és segítse az ilyen önszerveződéseket. Nagy Nóra mellett az alapítók közt van Dobolyi Alexandra, a párt volt EP-képviselője, valamint Rácz Péter, a Magyar Úttörőszövetség elnöke. Nagy Nóra egy 2007-es nyilatkozatában közölte: a mintegy húszfős alapítói körben főleg pedagógusok találhatók, de akadnak volt úttörőszövetségi vezetők, és az MSZP-től semmilyen segítséget nem kértek. Addig állami pénzekre sem pályáztak. A volt képviselő hangsúlyozta: "nem a politikai kötődés a lényeg, hanem a gyerekek".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.