A kríziskezelők nyomására visszakapcsolják az áramot

A kríziskezelő programot segítő szakmai szervezetek tanácsára öt-nyolcezer családnál visszakapcsolhatják az áramszolgáltatást.

A kríziskezelő program augusztus elsején indult, célja, hogy a válság miatt bajba került családoknak - tehát nem azoknak, amelyek a szociális ellátórendszerben már régóta vergődnek - egyszeri húsz-ötvenezer, kivételes esetekben százezer forintos segítséget biztosítson. Ilyen élethelyzetet okozhat a megemelkedett lakás-törlesztőrészlet vagy a munkahelyvesztés.

A pénzosztás folyamatát egy olyan szakmai tanácsadó testület felügyeli, amelynek tagjai napi kapcsolatban állnak nélkülöző családokkal, vagyis aktívan dolgoznak a szociális ellátórendszerben. Közülük az egyik a Máltai Szeretetszolgálat. E szervezet már korábban jelezte a kormánynak, hogy a tél közeledtével egyre mélyebb krízisbe kerülnek azok a családok, ahol a közelmúltban kikapcsolták az áramszolgáltatást. Télen kikapcsolási moratórium lép életbe, ha tehát az adósság ebben az időszakban duzzad akkorára, hogy a szolgáltató már kikapcsolna, azt tavaszig nem teheti meg. De mi lesz azokkal a családokkal, ahol korábban kapcsolták ki a szolgáltatást?

Ezt a kérdést tették fel a kríziskezelő programot felügyelő tanácsadó testületben. Az áramszolgáltatók, illetve a kormány választ is talált e kérdésre. Az a rászoruló család, ahol már kikapcsolták az áramot, ötvenezer forintot igényelhet az alapból. Ebből az összegből húszezret kell az adósság csökkentésére felhasználni, és harmincezret az előre fizetős mérőórára (közismert nevén kártyás órára) utalnak. Így a bajba jutott család az adósság törlesztését is megkezdi, és télvíz idején sem marad áram nélkül. Kiss Péter társadalompolitikai miniszter öt-nyolcezer ilyen családról beszél.

Az igénybevételhez a lakóhely szerinti jegyzőnél kell igénylőlapot kitölteni. A kérelmet a regionális nyugdíj-biztosítási főigazgatóságokon bírálják el, és kedvező döntés esetén két-három héten belül a család számláján van a pénz. Az áramszolgáltató vállalja a kártyás óra felszerelését, illetve a visszakapcsolási díjat. Jó hír, hogy ezek a családok lakhatási támogatásért, illetve adósságkezelési szolgáltatásért is jelentkezhetnek az önkormányzatoknál.

A krízisalapból már 48 ezer ember kapott segítséget, átlagosan negyvenezer forintot. A legmagasabb támogatást, azaz százezer forintot eddig csak az alapban lévő összpénz egy százalékáig lehetett fizetni (azaz erre a célra mindössze 43 millió állt rendelkezésre), de - a tanácsadó testület nyomására - ezt tíz százalékra emelték. Így 430 millióból juttatnak százezer forintot, s ez azt jelenti, 4300 család kaphatja a legnagyobb összeget.

A szükség miatt jövőre is nyitva tart majd a kríziskezelő program, a társadalompolitikai miniszter úgy fogalmazott: addig szeretnék a programot megtartani, amíg a válság miatt bajban vannak a családok. A kormány által biztosított egymilliárd forinton felül eddig összesen (a november 9-i bankkivonat szerint) 3 milliárd 210 millió 973 ezer 454 forint folyt be a kríziskezelő program bankszámlájára - tájékoztatta lapunkat a szociális tárca.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.