A szlovák vakcinaturizmus itthon nem okoz hiányt

Nem veszélyezteti a magyar állampolgárok új influenza elleni oltóanyag-ellátását, hogy a határ menti szlovákiai települések lakói is átjárnak a vakcináért, főleg Mosonmagyaróvárra, Komáromba és Győrbe. Leginkább a határhoz közeli csallóközi és mátyusföldi régióból, valamint Pozsonyból jönnek oltóanyagért.

- Hányan jönnek Szlovákiából a vakcináért? - kérdezünk győri patikusokat.

- Majdnem annyian, mint ahány újságíró érdeklődik utánuk - felelik foghegyről, mert szerintük a sajtó túllőtt a célon, a lapok és a hírportálok egymásra licitálnak. Pár hete még győzködni kellett a magyarokat, hogy oltassák be magukat, aztán jött az ukrajnai járvány, amelynek hírére az emberek megrohanták a gyógyszertárakat. Igaz, pár napja helyreállt a rend, már a tisztiorvosi szolgálatok kistérségi központjainál is be lehet szerezni az oltóanyagot, igaz, a patikusoknak kell odamenniük érte. Most meg előkerült a vakcinaturizmus-hisztéria, amelynek amúgy van némi alapja, de a biztonságos ellátást nem fenyegeti.

- Tíz oltóanyagból hetet magyaroknak adunk el, hármat visznek Szlovákiába - tájékoztat Kissné Cseke Margit, a komáromi Balzsam patika vezető gyógyszerésze.

A szlovákok - főleg Észak-Komáromból - eddig is rendszeresen jártak át pirulákért, főleg vitaminokért. A H1N1 elleni védőoltást szlovák orvosok által kibocsátott szabályos recept ellenében adják ki. Mosonmagyaróvár néhány gyógyszertárában az egészségügyi kártyát is fel kell mutatni, bár az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének vezető főorvosa, Paller Judit szerint a szer enélkül is kiadható.

- Ahogy a magyar orvosok által kiállított recept érvényes az osztrák patikákban, ugyanúgy jöhetnek hozzánk a szlovákok is, hiszen mindegyik ország az Európai Unió tagja - magyarázza. (A minisztérium állásfoglalása szerint unión kívüli ország polgárának is kiadható receptre gyógyszer, amennyiben a vényről mind az orvos, mind az általa felírt orvosság, mind a páciens adatai azonosíthatóak.)

Ami a H1N1 vírus elleni oltóanyagot illeti, azon nincs állami támogatás, így a gyógyszerkaszszát semmiféle kár nem éri, ha külföldieknek is adnak el.

Szlovákiában egészen a múlt hétig hittek Richard Rasi egészségügyi miniszternek és Ivan Rovny tiszti főorvosnak. Szerintük a járvány kitörése leghamarabb decemberre vagy januárra várható, ezért nem kell elsietni a védőoltást. Az Ukrajnából érkező drámai hírek következtében, továbbá amiatt, hogy Pozsonyban a múlt csütörtökön elhunyt egy negyvenhét éves asszony, aki - a később tévesnek bizonyult hírek szerint - új influenzában szenvedett, valóságos pánikhangulat alakult ki az országban.

Múlt vasárnap a pozsonyi köztévé és a legnagyobb nézettségű Markíza kereskedelmi csatorna rendkívüli adásban szólaltatta meg az egészségügyi tárca vezetőjét, aki bejelentette: Szlovákia napokon belül egymillió vakcinát vásárol, méghozzá olyat, amelyet nemcsak a gyártó ország, hanem a Nemzetközi Egészségügyi Világszervezet (WHO) is engedélyezett. (Ilyen engedélyre egyébként nincs szükség a forgalmazáshoz.) A bejelentés ellenére a határhoz közeli csallóközi és mátyusföldi régióból, valamint Pozsonyból beindult a vakcinaturizmus. Napról napra többen íratnak fel háziorvosaikkal szlovákiai vényre magyar gyártmányú Fluvalt.

- A szlovák orvosok eljárása törvénytelen, mert a magyar vakcina szlovákiai forgalmazása egyelőre nem engedélyezett - hangsúlyozta tudósítónknak Zuzana Izmáriková, a pozsonyi egészségügyi tárca szóvivője.

Megkerestünk több orvost a Csallóközben, s ők egybehangzóan fogalmaztak: betegeik érdekében nem várhatnak a hosszadalmas szlovák ügyintézésre. A magyarországi szakembereknek a vakcina hatékonyságával és minimális mellékhatásaival kapcsolatos véleményét elegendőnek tartják ahhoz, hogy nyugodt lelkiismerettel írhassák fel az oltóanyagot.

A Szlovákiából érkező betegek nem akarják kiszolgáltatni orvosaikat, ezért csak névtelenül szólalnak meg. Mosonmagyaróváron két várandós fiatalasszonnyal találkoztunk. Ők a magyar televíziókban hallották Czeizel Endre genetikus szakvéleményét (a magzat nincs veszélyben az oltástól, míg az anya igen az influenzától), s úgy döntöttek: nem várják meg, amíg Szlovákiában is kapható lesz az oltóanyag. A komáromi Aranykígyó patikába hétfő délelőtt négyen érkeztek szlovák recepttel, a Balzsamban hat vakcinát váltottak ki.

- Ehhez hozzátartozik - hívja fel a figyelmet Kissné Cseke Margit vezető gyógyszerész -, hogy a komáromi ipari parkban dolgozó szlovákoknak van magyar társadalombiztosításuk, így ők idehaza felírt recepttel vehetik meg a vakcinát.

A komáromi Aranykígyó patikában tegnap délelőtt négy szlovák receptet váltottak be
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.