Egy cikk - és egy másik kép

Tisztelt Szerkesztő Úr! A Népszabadság 2009. november 3-i "Fogyás helyett hízókúrára kerültek a tömegszállások" című cikke mellé, illusztrációként került a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézmény képe. A cikk a fogyatékos emberek tömeges elhelyezését biztosító szociális intézmények további fennmaradásáról, sőt erősödéséről szól.

A Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézmény nem felnőtt szociális intézmény, sőt gyermek szociális intézménynek sem mondható, ebből a szempontból. 107 gyermek kap különféle oktatási szolgáltatást az intézményben. Óvodába, alapfokú iskolába, készségfejlesztő speciális szakiskolába járnak. Minden gyermek középsúlyosan, vagy súlyosan értelmi fogyatékos.

A 107 gyerekből 75 kollégista, azaz hetes ellátásban részesül. Családban élnek, csak a tanítási időben, (mint bármely vidéki középiskolás) hétfő reggeltől péntek délutánig a hetes kollégiumban lakhatnak, hogy ne kelljen mindennap utazniuk.

A 75 kollégistából 45 lakik a képen látható kastélyban, harminc egy külön épületrészben kialakított ifjúsági kollégiumban.

Az oktatás elérhetősége miatt 20 tanulónak gyermekotthoni elhelyezést is biztosítunk. Ez valóban szociális ellátás. Nagyon színvonalasan öt éven belül épült gyönyörű négyszobás 8-8 személyes lakóotthonban (és nem a kastélyban) laknak ezek a gyerekek.

A fennmaradó 12 fő a közelben lakik, így napközis foglalkozás után naponta hazautazik, és reggel ismét visszajön az iskolába.

Fentiek alapján, bár az elsősorban iskolának helyet adó kastély gyönyörű, de semmiképpen nem szolgálhat illusztrációul a cikkben jelzett témának. Valódi átalakult kiscsoportos intézmény, igazából az oktatás szolgálatában. Másodlagos szerepe a hetes szállásbiztosítás, illetve a napközi, ami elsősorban azért fontos, mert biztosítani tudjuk, hogy a szoros felügyeletre szoruló sérült gyermekek szülei napközben dolgozni tudjanak.

Kerekes Ferenc Béla igazgató, Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézmény

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.