Orbán: a kétharmad a csodák birodalmában van

Orbán Viktor tegnap Kecskeméten kijelentette, hogy támogatja a kisebb parlamentet, a települési és a megyei önkormányzatok testületeinek körülbelül a felére csökkentését, de nem támogatja annak a rendszerváltáskor gyökerező gondolatnak a megváltoztatását, hogy a politikai főhatalom a magyar parlamenti képviselőkre leadott voksok alapján szülessen meg.

A Fidesz elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén, a Katona József Színházban, hangsúlyozta, hogy a köztársasági elnök választásának közvetlenné tétele, és a parlamenti képviselők választásának gyökeres átalakítása elfogadhatatlan.

A politikus arra kérte a jobboldalt, hogy őrizze meg a higgadtságát, és "álljon két lábbal a földön". Véleménye szerint nem szabad csodával határos célkitűzéseket vállalni, vagyis a hamarosan megszerezhető kétharmados parlamenti többséggel számolni. Reális célkitűzésnek azt nevezte, hogy a Fidesz vezetésével a jobboldal egyedül, rossz kompromisszumok nélkül is képes legyen kormányt alakítani.

"Ami ezen felül van, alkotmánymódosítás, kétharmad, az ebben a pillanatban és a magyar közjogi rendszer mellett, bár nagyon sokan vágyakozva gondolnak erre, magamat is ide sorolom, de a csodák birodalmába tartozik" - mondta a pártelnök, majd hozzátette, ő azonban nem akarja azt mondani egy ilyen vasárnapi rendezvényen, hogy csodák nincsenek.

Orbán Viktor felidézte a hatályos alkotmányt, mely szerint a rendszerváltáskor "az Országgyűlés, hazánk új alkotmányának az elfogadásáig", egy átmeneti időszakra, fogadta el azt. Véleménye szerint ebből az következik, hogy előbb-utóbb kell egy új alkotmány, mert a mostani mást nem szolgál, mint a békés politikai átmenet elősegítését.

Visszaemlékezett a húsz évvel korábbi eseményekre, amikor október 23-án az ideiglenes köztársasági elnök kikiáltotta az ideiglenes köztársaságot, és az ideiglenes alkotmány életbe lépett. "Mi, magyarok, gyakran így járunk, az ideiglenes dolgok olykor évtizedeken át állomásoznak hazánkban" - fűzte hozzá a hallgatóság derültsége közepette. Ami a jelent illeti, a Fidesz elnöke kijelentette: "A kormány nem kezeli a válságot, hanem csinálja." Véleménye szerint a Bajnai-kormány költségvetés tervezete nem a jövőt és nem az országot, hanem a szocialista pártot szolgálja. Orbán szélsőségesnek nevezte a Bajnai- kormány politikáját, hozzátéve, a szélsőségek természete, hogy törvényszerűen megszülik a maguk párját. A másik szélsőség, Orbán Viktor szavai szerint, "politikai durvaság", amelynek a legfőbb veszélye az, hogy az igazi, a mélyreható változás esélyét rontja.

Orbán a Jobbik nevét nem mondta ki.

Nyakó István, az MSZP szóvivője, a Fidesz elnöke beszédére reagálva az MTI-vel közölte, a magyar szélsőjobb Orbán Viktor sokat forgatott köpönyegéből bújik ki, aki most úgy próbál saját bűnétől szabadulni. Ha tényleg vissza akarja szorítani a szélsőségeseket, megteheti: mondja fel velük az együttműködést az önkormányzatokban, határolódjon el Molnár Oszkártól - tette hozzá.

A Fidesz elnökének közjogi elképzeléseivel kapcsolatban Nyakó úgy fogalmazott: "Orbán úgy viselkedik, mint egy király, aki azt tehet alattvalóinak országával, amit akar. Csak az ő óhaján múlik, hogyan választják a köztársasági elnököt, hány képviselő lehet, és mik a törvények. Orbán Viktor láthatóan uralkodni akar, nem kormányozni."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.