Kis tüntetések nagy számban

Tüntetések sorát tartották a hét végén szakszervezetek és civil szervezetek, talán a rossz idő miatt kevés emberrel, de komoly indulatokkal.

A jövő évre tervezett költségvetés közoktatást érintő tételei miatt 18 szakmai és civil szervezet tiltakozott az Országos Szülői Értekezleten - szombaton a budapesti Olimpia parkban. A demonstrációt meghirdető Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: a jövő évi költségvetés tervezete szerint 63 milliárd forintot vonnak ki a közoktatásból, ezért szerinte veszélybe kerül a tanítás és a gyermekek ellátása is. Kerpen Gábor felszólította az országgyűlési képviselőket, hogy akadályozzák meg a közoktatási kiadások kurtítását.

A demonstráción Gaskó István, a Liga elnöke úgy fogalmazott: 2009-re az ország eljutott a közegészségügy, a közoktatás és a közösségi közlekedés "megnyomorításához". Hozzátette: reméli, jövő tavasszal mindenki tudja, mit kell tennie a parlamenti választásokon.

Szintén a tervezett megszorítások, valamint a csoportlétszám emelése ellen tiltakozott mintegy ezer bölcsődei dolgozó szombaton a szociális tárca Alkotmány utcai épülete előtt, ahol petíciót adtak át a minisztérium képviselőjének. Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy a tervezett bér- és költségvetési intézkedések hatására a dolgozók a fokozott szellemi és fizikai megterhelés mellett további legalább 4 százalékos reálkereset-csökkenésre számíthatnak. Az ágazatban a szakdolgozói átlagbér 20-25 év munkaviszony után is csupán nettó 80-85 ezer forint - tette hozzá, miközben munkavégzési feltételeik is romlani fognak, ha a bölcsődei csoportlétszámok az optimális tízről 16-18 főre emelkednek. A túltöltött bölcsődék sok veszélyt és balesetforrást rejtenek magukban - mondta Szűcs Viktória.

A szaktárca reagálása szerint az ágazatot érintő jövő évi támogatások éppen annyira csökkennek, amilyen arányban a munkáltatói bérterhek is mérséklődnek, tehát a helyzet nem változik. A minisztérium közleménye szerint a kormány döntött a 2009-2010-es tervezési időszakra felhasználható források átcsoportosításáról is, amelynek révén mintegy 13,2 milliárd forintot fordítanak a bölcsődék fejlesztésére és a kapacitás bővítésére.

Munkát, Békét, Biztos megélhetést! jelszóval szegénység elleni felvonulást tartottak vasárnap a fővárosban. A civil megmozdulást a Magyar Szociális Fórum az Otthonvédőkkel együtt szervezte.

Ugyanezen a napon négy civil szervezet tartott antifasiszta demonstrációt a Radnóti-emlékév kapcsán. (Radnóti Miklós költőt, műfordítót 65 évvel ezelőtt, 1944. november 9-én végezték ki keretlegények Abdán.) A tömörülések szerint az adófizetők pénzéből nem lehet emlékhelyet fenntartani náci, nyilas gyilkosoknak. Márpedig a MEASZ - Összefogás a Demokráciáért, a Nagy Imre Társaság budapesti szervezete, a Magyar Antifasiszta Liga és a Demokratikus Hálózat által a Kossuth térre szervezett rendezvény résztvevőinek állásfoglalása szerint ez történik, ugyanis Radnóti és társai megkínzóinak, a bori keretlegényeknek is díszsírhelyeket tart fenn a magyar állam, bár természetesen nem ebben a minőségükben.

Antifasiszta demonstrációt tartottak a Kossuth téren a Radnóti-emlékév kapcsán
Antifasiszta demonstrációt tartottak a Kossuth téren a Radnóti-emlékév kapcsán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.