A CIB kezdeményezte a pécsi adósságvásárlást?

Fontos csatát nyert a Tettye Forrásház Zrt., amikor csütörtökön megvásárolta a Pécsi Vízmű CIB Banknál lévő, 770 milliós adósságát. Az előzmény: pécsi önkormányzat  kivásárolná a vízműből kisebbségi partnerét, a francia Suez- csoportot, s a folyamat meggyorsítása érdekében a város vízszolgáltatását október elején rábízta újonnan alapított cégére, a Tettye Forrásház Zrt.-re. A vízmű feljelentést tett, a pécsiek bizonytalanok, kinek is fizessék a vízdíjat: a vízműnek vagy a Tettyének. Azáltal, hogy a Tettye a CIB Banknál megvette a pénzintézet vízművel szemben fennálló követelésállományát, a Tettyének inkasszója van a vízmű számlája felett. Így viszont minden vízdíjbefizetés a Tettye bevételét gyarapítja.

Szabó Iván, a Tettye ügyvédje elismerte, hogy a követelés-vásárlásra a CIB tett javaslatot a Tettyének. Az ügyben nem nyilatkozó CIB azért cselekedett így, mert a vízmű fizetésképtelenné vált, amikor Pécs megvonta tőle a vízszolgáltatás jogát. A Tettyét épp ez a jog és a város kezességvállalása tette hitelképessé a CIB-nél. Szabó azt javasolja, hogy a Tettye vásárolja meg a vízmű MKB-val szemben fennálló, százmilliós nagyságrendű adósságát is, hisz akkor a vízmű teljesen elveszíti pénzügyi önállóságát.

Pécsi jogászok viszont úgy vélik: a Tettye ezt nem teheti meg, mert az üzletszerű követelésvásárlás pénzintézeti tevékenység, s arra a vizes cégnek nincs engedélye. Jogászok azt is aggályosnak tartják, hogy a CIB egy ennyire véleményes ügy bírósági perének lezárása előtt a vízmű adósságát épp a konkurens cégnek adta el, ellehetetlenítve így az egyik perbéli felet. Szabó Iván szerint ez nem támadható, miután a bank nem tett mást, mint saját hiteleinek biztonságát óvta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.