Polgármester hamis érettségivel

Az MSZP ózdi szervezetének elnöksége, taggyűlése, továbbá az önkormányzat balközép képviselőcsoportja megvonta a bizalmat Benedek Mihálytól, a borsodi település szocialista polgármesterétől. Döntésük indoka: elfogyott Benedek politikai és erkölcsi hitele, mivel hamis adatokat szolgáltatott az érettségijéről.

Pénteken ülést tartott az MSZP ózdi szervezete. Az ülésen elhangzott: Benedek Mihály, a város szocialista polgármestere - aki korábban parlamenti képviselő volt - hamis adatokat szolgáltatott állítólagos érettségijéről. Kiderült, hogy az általa megjelölt szám alatt az érintett oktatási intézmény nem adott ki érettségi bizonyítványt. (A középiskola igazgatójának írásbeli tájékoztatása szerint nem is volt Benedek Mihály nevű érettségizőjük.)

A városi önkormányzat szocialistákat, szabaddemokratákat és függetleneket tömörítő, balközép képviselő-csoportjának tagja, Strohmayer László - akit 2002-ben éppen Benedek győzött le a polgármesteri székért folyó harcban - az ülésen azt mondta: ő mindezt hét éve jelezte a választási kampányban, ám arra állítása szerint akkor senki nem reagált.

A szervezetek, testületek kedden közölték: megvonják a bizalmat a polgármestertől. Az indok: "elfogyott a település első emberének személyes politikai és erkölcsi hitele". Nehezményezik azt is, hogy Benedek bizonytalan kimenetelű fegyelmit indított a jegyzővel szemben. Azért, hogy meggyorsítsa a jegyző távozását, Benedek személyesen állapodott meg a távozással járó összegről, bruttó 26,4 millió forintról, amit jutalom címén fizettetett ki. Erről nem tájékoztatta képviselőcsoportját, mint ahogyan arról sem, hogy tanácsadóknak miért fizetett jelentős összegeket. E tanácsadások mögött egyesek szerint nem volt valós teljesítmény.

Vitális István, a Fidesz ózdi elnöke szerint nem csak Benedek felelősségét kell vizsgálni a történtek kapcsán. A polgármester előterjesztéseit ugyanis minden esetben a baloldali többség szavazataival fogadták el. Vitális kijelentette: Ózdnak nem tesz jót ez a botrány, ugyanakkor mégis szerencsésnek tartja, hogy az ügy napvilágra került.

Mint megtudtuk, a botrány kirobbanása után Benedek nem mondott le tisztségéről, hanem betegállományba vonult. Tegnap többször is megpróbáltunk beszélni vele, ám mindhiába, mert kikapcsolta a mobiltelefonját. Az ózdi polgármester ugyanakkor közleményben reagált a személyével kapcsolatos állításokra, s ebben egyebek közt kijelenti: hibázott, bocsánatot kér mindazoktól, akiket megtévesztett. Ígérete szerint a személyével kapcsolatos kérdésekre gyógykezelésének befejezése után válaszol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.