Pécsi vízmű: francia lépéselőny

Egy nullára vezet a Suez a Pécs önkormányzatával vívott vízszolgáltatási jogvitában: a Fővárosi Bíróság október 21.-ikei keltezésű végzésével azonnali hatállyal eltiltotta a Tettye Forrásház Zrt.-t a Pécsi Vízmű Zrt. üzleti titkainak, adatbázisainak, a működési folyamatait magába foglaló know-how-jának használatától.

Mindez a gyakorlatban - a francia cég értelmezése szerint - azt jelenti, hogy az egy hónapja a vízmű központját rajtaütésszerűen elfoglaló, a vízszolgáltatás átvétele céljából alapított önkormányzati tulajdonú Tettye illetéktelenül használja például a diszpécserközpont számára kifejlesztett szoftvert. Enélkül pedig nem is működhetne a szolgáltatás Pécsett - szögezte le tegnapi sajtótájékoztatóján Csorba Zoltán, a Suez magyarországi ügyvezetője. A végzés még nem jogerős.

Az épületből kitiltott, a Pécsi Vízmű Zrt.-ben 48 százalékos kisebbségi részesedéssel bíró Suez által indított birtokháborítási per is folyamatban van. Fabrice Rossignol, a Suez regionális igazgatója közölte: a konfliktus tárgyalásos rendezésében érdekeltek, ám erre nem látnak fogadókészséget. A zrt. igazgatósága, felügyelő bizottsága és közgyűlése egyaránt olyan fórumnak tekinthető, amely alkalmas lehet a vita elsimítására.

Rossignol furcsállotta, hogy az önkormányzat képviselői nem jelentek sem a zrt. október 20.-kai igazgatósági ülésén, sem az egy héttel későbbi közgyűlésén. Ehelyett ugyanabban az időben Páva Zsolt polgármester a sajtóval ismertette újabb vádjait a vízművet 14 éven át működtető franciák ellen.

- Ezek azonban megalapozatlanok - szögezte le Csorba Zoltán. Állítja: szemben Páváék állításával, dokumentumokkal igazolható, hogy az önkormányzat egyhangúan támogatta a vízmű fejlesztési-növekedési stratégiáját, és folyamatosan ellenőrizte a stratégia végrehajtásához felvett 1,3 milliárd forintos hitel felhasználását. Kérdésünkre Rossignol elmondta, örömmel vették Bajnai Gordon miniszterelnök javaslatát, aki mediátor bevonásával segítené elő az az egyre kínosabb ügy rendezését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.