Pályán elszánt lesz a rendőrség

Ameddig nem garantálja a klub a rendet, a rendőrség nem engedélyezi, hogy az Üllői úton közönség előtt játsszon a Ferencváros futballcsapata. Letiltás, fegyelmi és nyomozás a szombati balhé 'eredménye'.

Ameddig nem garantálja a klub a rendet, a rendőrség nem engedélyezi, hogy az Üllői úton közönség előtt játsszon a Ferencváros futballcsapata.

Bemelegítés - a november 7-i Pápa-FTC mérkőzésre "edzettek" szerdán a pápai stadionban

A Magyar Labdarúgó Szövetség három mérkőzésre záratta be az FTC stadionját, a rendőrség azonban ezt követően is csak akkor járul hozzá a kapuk kinyitásához, ha a rendezők garantálják a biztonságot. Legelőbb is megfelelő beléptetőrendszert követelnek. Mindezt Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány mondta el lapunknak. Hozzátette, hogy jelentős erők álltak szombaton a felelős rendőri vezetők rendelkezésére, s mivel volt információjuk arról is, hogy egyesek "balhéra készülnek", elfogadhatatlan, hogy lényegében sem a stadionon belül, sem azon kívül nem történt rendőri intézkedés. Emiatt fegyelmi eljárás indult a testületen belül. A szombaton történtek miatt elrendelt nyomozás kiterjed arra is, hogy voltak-e megbízóik a garázdálkodóknak.

Meglehet, ebben az ügyben fordulatot hoz a főkapitány határozottsága, de a rendőrség egészének egyre érzékelhetőbb bizonytalansága aligha szűnik meg ezzel. A Ferencváros nevében és ürügyén háborúzó embereket viszonylag nagyobb eséllyel fékezhetik meg a lapunknak nyilatkozó egykori rendőr tábornok, illetve az ügyben szakértő jogász logikája szerint. Itt ugyanis viszonylag nagy távolságra van a politika. Csak az utóbbi napok rendőrségi tétovaságait illetően: a Magyar Gárda akcióiról, illetve a Budaházy-per közönségének agresszív bírósági fellépéséről ez már nem mondható el. Kacziba Antalnak és Szikinger Istvánnak egyaránt meggyőződése, hogy a rendőrség gondjai nem függetlenek a politika, illetve a közélet szereplőinek totális megosztottságától, attól, hogy gyakran a közrendet érintő alapkérdésekben sincs közöttük egyetértés. Így nem lehet elvárni, hogy egy rendőr kétséges helyzetben biztosan kiválassza a közérdeknek megfelelő megoldást.

A jog feltétlen uralma, a rendőrség visszavezetése a civil közigazgatás keretei közé - vagyis a katonai hierarchia megszüntetése -, a hatékony külső kontroll - Szikinger szerint ezek a jogbiztonság megteremtésének feltételei. Ha ezek megvolnának, nem lenne szükség arra, hogy a parancsnokok a választások közeledtével a "túlélés" lehetőségét latolgassák a határozott intézkedések kiadása helyett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.