Minden patikában van vakcina

Személyeskedéstől sem mentes vita alakult ki az egészségügyi bizottság tegnapi ülésén arról, miért sikertelen az oltóanyaggal kapcsolatos kampány.

Vojnik Mária, a szaktárca államtitkára arra szólította föl az ellenzéket: hagyjanak fel a lakosság elbizonytalanításával, "a különféle verbális toporzékolással ne mélyítsék a pánikot". Pesti Imre és Kupper András fideszes képviselők azzal utasították vissza Vojnik szavait, hogy ők sosem kérdőjelezték meg a kormány jó szándékát az oltás ügyében, de azt Falus Ferenctisztifőorvos is elismerte, belebuktak a kommunikációs kampányba. - Ha ezek után valakinek felelősséget kell viselnie, az vagy Falus Ferenc vagy a miniszter - mondta Kupper.  E ponton a bizottság elnöke, Kökény Mihály berekesztette a vitát.

A testület ezek után zárt ülésen tekintett bele a fideszes képviselők követelésére az állam és vakcina gyártója közötti, titkosított szerződésekbe. Úgy tűnik, megnyugtatta őket, mert Horváth Zsolt (Fidesz) azt mondta: eddig sem voltak kétségei az oltóanyag minőségét illetően, de nem érti, miért minősülnek államtitoknak az általa is megismert adatok. Hozzátette: noha képviselőtársait megnyugtatta a cég és a miniszter alapos tájékoztatása, ám abban egészen biztos, hogy a lakosság bizalmatlansága ettől nem múlik el. Azt mondta: az oltóanyag minősége garantált, így ő csak azt tudja javasolni mindenkinek, hogy kérjen védőoltást.

Székely Tamás miniszter elmondta: az igazolt újinfluenza-vírussal fertőzöttek száma 319-re nőtt. Öten meghaltak. Az ukrajnai járvány ellenére a határ mentén élők körében nem nőtt a fertőzöttek száma. Az oltásért e térségben jóval többen jelentkeznek, mint az ország más területein - tudtuk meg az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet igazgatójától, Kárpáti Zsuzsától. Az elmúlt napok vakcinahiánya enyhülhet, hiszen tegnap minden patikába sikerült eljutatni egy vagy két doboz, tartalékot jelentő oltóanyagot.

Kökény Mihály tegnap este bejelentette: néhány napon belül feloldják a kormány és az Omninvest Kft. közötti szerződések egy részének titkosságát.

A gyógyszertárakba szállítják az oltóanyagokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.