Az egyetlen esély a tanulás

Nyíregyházán a rendőrök romákat bántalmaztak; a cigányok a sorozatgyilkosságok miatt nem merik magukat kisebbségiként regisztráltatni; Szabolcsban anomáliákat tapasztalni a földkárpótlásokkal kapcsolatban - egyebek közt ilyen panaszok hangzottak el a kisebbségi ombudsman nyíregyházi fórumán.

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának hivatala ezen a héten "panasznapokat" tart Szabolcs megyében - a kisebbségek tagjai írásos bejelentéseket juttathatnak el Kállai Ernő ombudsmanhoz.

A biztos a nyitónapon személyes meghallgatáson fogadta a kisebbségi önkormányzatok vezetőit, képviselőit s más panaszosokat a nyíregyházi megyeházán, ahol hatvan-hetven résztvevő jelent meg. Kállai itt a romák egyetlen esélyének a tanulást nevezte, de - mint hangsúlyozta - a fölemelkedésért nekik is tenniük kell, mert ha nem harcolják ki saját maguknak a lehetőségeket, senki sem fog nekik segíteni.

A rendezvényen fölszólaló szabolcsi roma vezetők a legfontosabb problémák közt említették, hogy a volt közigazgatási hivatalokban - a jelenlegi államigazgatási hivatalokban - nem valósulhat meg a cigány kisebbségi és a települési önkormányzatok törvényes felügyelete. Ez azért problematikus - mondták -, mert a megyében száztizennégy roma kisebbségi önkormányzat van, s úgy 120-130 ezer cigány él. A települési önkormányzatok sok helyütt ennek ellenére sem biztosítanak megfelelő körülményeket a kisebbségi önkormányzatok munkájához.

Mások ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a romák ellen elkövetett, halálos áldozatokat követelő sorozatgyilkosságok miatt sok cigány származású ember nem meri regisztráltatni magát a kisebbségi önkormányzati választásokra.

Balogh Artúr, a nyíregyházi roma kisebbségi önkormányzat képviselője bejelentette: az ombudsmani hivatalhoz dokumentációt juttatnak el arról, hogy Nyíregyházán a rendőrök több esetben megvertek cigányokat. Egy pusztadobosi roma férfi ugyanakkor azt kérte: vizsgálják ki a földkárpótlási anomáliákat, mert a megyében sokan nem jutottak hozzá az őket megillető földterületekhez.

Válaszában Kállai elmondta: kivizsgálják az eseteket. Kifejtette: tragédiának tartja, hogy az egykori közigazgatási hivatalokban az önkormányzatoknak nincsen törvényes felügyeletük, ez szerinte a jogállamiságot veszélyezteti.

A nyíregyházi cigányok rendőri bántalmazásával kapcsolatban az ombudsman kijelentette: erről megbeszélést folytatott a megyei rendőrfőkapitánnyal, aki korrekt vizsgálatra tett ígéretet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.