Amíg nincs rend, nem engednek közönséget az Üllői útra

Kénytelen lesz az FTC rendet tenni drukkerei között. Tóth Gábor, a BRFK vezetője a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: amennyiben a klub nem oldja meg a beléptetést, és nem tesz eleget a törvényben előírt biztonsági követelményeknek, az MLSZ három meccsre szóló döntésének lejárta után sem fogja engedélyezni a BRFK, hogy a csapat közönség előtt játsszon az Üllői úton.

A rendőrség tudta, hogy a Ferencváros-drukkerek egy radikális csoportja "balhéra" készül a DVTK elleni múlt szombati bajnoki fordulón - mondta a Népszabadságnak nyilatkozva Tóth Gábor, Budapest főkapitánya. Éppen ezért küldtek több rohamrendőrt a meccs biztosításáért felelős IX. kerületi kapitányságra. Úgy tudjuk, több mint 600 rendőrt vontak össze a stadion környékére.

- Jelentős erők álltak a felelős vezetők rendelkezésére, s mivel volt információnk arról, hogy egyesek "balhéra készülnek", elfogadhatatlan, hogy lényegében sem a stadionon belül, sem azon kívül nem történt rendőri intézkedés - szögezte le Tóth Gábor, aki szerint alapvetően hibás koncepció szerint jártak el a mérkőzés biztosításáért felelős parancsnokok.

Budapest főkapitánya kedden fegyelmi eljárást rendelt el a meccs biztosításáért felelős rendőri vezetők ellen, akiket a BRFK azonban nem nevezett meg. Úgy tudni, hogy a kerületi kapitánynak és a kapitányság illetékes osztályvezetőjének kell a fegyelmi eljárás keretében magyarázatot adnia arra, miért nem tettek lényegében semmit a botrány megelőzése vagy - miután már elszabadult a pokol - a zavarkeltők elfogása érdekében.

A rendőrök nem igazoltatták a stadion környékén a mérkőzésre tartó kemény mag egyetlen tagját sem, és - mint az a már a BRFK birtokában lévő felvételeken tisztán látszik - még csak kísérletet sem tettek a stadionban gyújtogatók kiemelésére, ahogy a később az utcán a rendőrökre támadó csoportok hangadóinak elfogására sem. A mérkőzés biztosításáról szóló rendőri jelentés szerint sem a stadionban, sem azon kívül nem történtek azonnali rendőri intézkedést igénylő események.

Tóth Gábor elmondta: az illetékes rendőri vezető dönthetett volna úgy, hogy annak ellenére is beküld néhány egységet a stadionba, hogy az FTC nem kért belső biztosítást.

- A IX. kerületi kapitányság vezetői a fegyelmi eljárás során nyilván elmondják, miért nem küldtek egyetlen egységet sem be a stadionba, amikor tudták, hogy a kemény mag egy része balhéra készül - jegyezte meg Tóth Gábor, aki a biztosításért felelős parancsnokokat hibáztatja a múlt szombati események elfajulásáért.

- Meghallgattuk a még vasárnap elrendelt belső vizsgálat keretében az esti rádióforgalmazást - mondta. - Hallható, hogy az alparancsnokok többször is felteszik a kérdést, hogy bemenjenek-e rendet csinálni, de még csak választ sem kaptak. Tudták, hogy mire készülnek a radikális "drukkerek", kellő erő állt a rendelkezésükre, hogy csírájában elfojtsák azt, és meg sem kíséreltek rendet tenni.

Tóth Gábor a soron következő, az MLSZ döntése értelmében zárt kapuk mögött tartandó Üllői úti FTC-meccsek biztosítását elvette a kerületi kapitányságtól, és központi hatáskörbe vonta. A még vasárnap felállított FTC-nyomozócsoport közben két garázdát elfogott. Többekkel szemben - akiket már azonosítottak, de az elmúlt két éjszaka nem találtak otthon - elfogatóparancsot adtak ki. A már begyűjtött felvételek alapján 25-30 "drukkerrel" kapcsolatban vetődik fel valamilyen bűncselekmény, főleg garázdaság, hivatalos személy elleni erőszak és rongálás - gyanúja. A főkapitány szerint a nyomozócsoport idővel valamennyiüket megtalálja.

A rendőrség vizsgálja azt is, hogy a kapuknál elvégzett táska- és ruházat-ellenőrzés dacára hogy kerülhetett a stadionba megannyi pirotechnikai eszköz. A nyomozás kiterjed arra is, hogy voltak-e megbízóik a botránykeltőknek. A rendőrség is ismeri azokat a városi legendákat - mondta Tóth Gábor -, amelyek szerint a B-közép és annak fiatalokból álló radikális szárnya, az Új generáció elhatározta: botrányok sorával ellehetetleníti a klub vezetését, s hogy ezzel a csapat egyes tagjai egyetértenek.

- A végére akarunk járni, hogy mi történik az Üllői úton - szögezte le Budapest főkapitánya. Hozzátette, a rendőrség a jövőben élni fog törvény adta jogával, s ha a klub nem oldja meg a beléptetést, nem tart rendet a nézőtéren, nem akadályozza meg - akár a rendőrség segítségét is kérve -, hogy a legkülönbözőbb pirotechnikai eszközöket becsempészhessék a nézőtérre, nem engedélyezi nyitott kapus meccsek megtartását. - Ez azt jelenti - szögezte le Tóth Gábor -, hogy ha az MLSZ által kiszabott zárt kapus büntetés lejártával sem lesz rend és biztonság az Üllői úton, a további hazai mérkőzéseit is zárt kapuk mögött játszhatja a csapat.

Tóth Gábor budapesti főkapitány elvette az FTC-meccsek biztosításának hatáskörét a kerületi kapitányságtól
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.