Villámátszervezés a vakcinahiány ellen

Most, hogy vennének az emberek influenza elleni védőoltást, nem kapnak. Alig néhány gyógyszertár tudta tegnap kiszolgálni a vásárolni szándékozókat. A patikusok elhárítják a felelősséget. A kormányzat ideiglenesen átvette az oltóanyag kiszállításának irányítását.

Elkeseredett, bosszankodó emberek, tehetetlen gyógyszerészek - hétfő óta ez a helyzet a legtöbb patikában. A járvány ukrajnai kirobbanásáról szóló hírek után a lakosság rohamot indított az oltóanyagért. Hiába. A vakcinához csak elvétve lehet hozzájutni.

Lapunknak a fővárosi Szent István parki patikában azt mondták: az első húsz darabot pénteken kapták meg, de az már rég elfogyott, azóta újabb százat rendeltek, de azt sem tudják, megérkezett-e a rendelésük. Az oltóanyagot raktározó Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet ugyan megkapta a gyógyszer-nagykereskedői jogosítványt is, de ez kevés. A feladat ellátásához szükséges eszközöknek híján van. A szállítókapacitástól a megrendelések fogadására és viszszaigazolására szolgáló faxkészülékekig. Így több nap elteltével tudja csak teljesíteni a megrendeléseket.

Az emberek csak jönnek-jönnek, és egyre dühösebbek - mondta lapunknak a solymári Auchan áruházban működő Kék Patika gyógyszerésze. Itt pillanatok alatt eladták az október 21-én megrendelt első húsz darabot, azóta még kértek 29-én és november másodikán is, ám e két utóbbi tételből még nem kaptak semmit. Ráadásul sokan azt sem tudják, hogy recept nélkül eleve nem kaphatnak oltóanyagot.

A kaotikus helyzetre reagálva a kormányzat keddtől néhány napra átszervezte a gyógyszertárak ellátását. Szerda reggeltől az ÁNTSZ kistérségi intézetei, amelyeknél már van egy jelentős dózis oltóanyag, valamennyi patikába eljuttatnak egy kezdő készletet, ami a gyógyszertár forgalmától függően húsz vagy negyven adag vakcinát jelent. (Egy dobozban húsz adag van, ezért a húszas ugrás.)

Ezzel a mennyiséggel a gyógyszerészeknek csak 30 nap múlva kell elszámolniuk, ha nem fogyott el, az állam visszaveszi a megmaradt ampullákat, ha elfogyott, akkor újabb két hét múlva ki kell egyenlíteni a számlát. A gyógyszerészeknek nem kell attól félniük, hogy a nyakukon marad a vakcina, ahogy eddig nem utolsósorban emiatt rendeltek keveset. Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke szerint ez az intézkedés átsegítheti a patikákat a kezdeti nehézségeken.

A kormányzat ígéretet tett arra is, hogy megerősíti az EKI oltóanyag-szállításért felelős részlegét. Így az ÁNTSZ kistérségi intézetének autói mellett további 15 gépkocsi a megrendeléseket e központból is folyamatosan viszi a patikákba. Péntekre legalább 70-80 ezer ampulla juthat el a lakossághoz, hétfőtől pedig zavartalanná válhat az ellátás.

A háziorvosi praxisokban is mind többen jelentkeznek a vakcináért, többségüknek térítésmentesen jár az oltóanyag.

Míg a lakosság jó része a patikákat ostromolja, Cser Ágnes, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke az ombudsmanhoz fordult, mert szerinte zsarolással kényszerítik ki, hogy az egészségügyi dolgozók beoltassák magukat. Megfélemlítik a munkahelyüket féltőket, mert az oltást visszautasítóknak nyilatkozatot kell aláírniuk, melyben tudomásul veszik: övék a felelősség, ha megfertőzik a környezetüket.

Bajnai Gordon miniszterelnök is megkapta a védőoltást
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.