Már tíz holttest került elő a Tiszából

Nincsenek érdemi adatok a nemzetközi nyomozás állásáról az október 15-én a Tiszába veszett illegális migránsok ügyében. Koszovóban hétfőn nemzeti gyásznapot tartottak emlékükre. Az albán nyelvű sajtó és egyes koszovói politikusok neheztelnek a magyar hatóságok eljárása miatt.

Rendkívül kevés információt adnak a Szeged mellett a Tiszába borult koszovói albán menekülők ügyében folytatott nyomozásról a hatóságok. A nyomozást Magyarországon a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság végzi. Koszovóban az EULEX, az Európai Unió rendészeti és igazságügyi szervezete nyomoz, és a szerb hatóságok is önálló nyomozást folytatnak.

Az osztrák rendőrség is nyomozást kezdett, és állandó kapcsolatban áll az Országos Rendőr-főkapitánysággal és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal - közölte lapunkkal az embercsempészési ügyekkel is foglalkozó osztrák külügyminisztérium. Az EULEX sajtóirodája a nyomozás érdekeire való tekintettel nem árult el részleteket a nyomozás eddigi megállapításairól.

Eddig összesen tíz holttest került elő a folyóból a baleset nyomán, amikor egy nem azonosított vízi jármű a vízbe borult illegális határátlépés közben a szerbiai Martonos és a magyarországi Röszke között. Három személy - egy 29 éves koszovói albán férfi és két kisgyermeke - biztosan megmenekült. A férfi elmondása, illetve az eltűntek hozzátartozóitól származó információk szerint összesen 18-an vagy 19-en utaztak a szerencsétlenül járt csónakon.

Fatmir Sejdiu, Koszovó Köztársaság elnöke nemzeti gyászt rendelt el november 2-ára, a Tiszába fúlt áldozatok emlékére. A gyásznapon Koszovó miniszterelnöke, Hasim Thaqi kijelentette, minden egyes áldozat családja ezer eurót kap az államtól, a politikai pártok pedig erre a napra beszüntették a november 15-én tartandó helyi választásokkal kapcsolatos kampányukat.

A baleset során eltűnt személyekről a hatóságok rendelkezésére áll egy feltételezett névsor. E szerint több teljes család is volt a csoportban, az eddigi adatok alapján 18 ember. Annak vizsgálata továbbra is folyik, hogy lehetett-e rajtuk kívül 19. személy - például a helyi terepviszonyokat jól ismerő embercsempész - is a vízi járműben, és ha igen, mi lett a sorsa. Magyarországon ebben az ügyben nem vettek őrizetbe senkit, az eljárás ismeretlen tettes ellen folyik.

A Csongrád megyei nyomozók adatai szerint a családok többsége Franciaországba, egy család pedig Svájcba akart eljutni. Szinte mindenkinek volt Nyugat-Európában hozzátartozója, de a svájci úti célú család kivételével nem hozzájuk akartak eljutni, hanem Franciaországban próbáltak volna menekültstátuszt kérni. Otthoni rokonaikkal maguk a csempészett személyek tartották a kapcsolatot - amikor ez megszakadt, akkor kezdtek az otthon maradt hozzátartozók tudakozódni utánuk -, közölte lapunk szegedi tudósítójával Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az október 15-én történt szerencsétlenség nagy visszhangot váltott ki az albániai és a koszovói sajtóban. Több cikk szerint a koszovói külpolitika sérelmezte a magyar hatóságok eljárását, miután Sabri Kiçmari bécsi nagykövet pár napot hazánkban időzött, hogy többet is megtudjon a tiszai szerencsétlenségről. Az albán nyelvű lapok felháborítónak tartják, hogy a magyar hatóságok nem adtak a nagykövetnek megfelelő felvilágosítást a történtekről és a nyomozás állásáról, ráadásul két nappal a búvárok bevetése után már be is fejezték a holttestek utáni kutatást.

Pristinában, Koszovó fővárosában időközben eltemették az egyik áldozatot, a 23 éves Elvira Jahát. A koszovói hatóságok hivatalosan nem erősítették meg az eltűntek rokonainak információi alapján összeállított listát a balesetben eltűnt személyekről. Ezért - más koszovóiak mellett - a Mirena család is napról napra rettegve és reménykedve figyeli a híreket, mivel az illegális határátkelők közt volt egyik rokonuk is, aki máig nem került elő.

A pristinai média szerint a nemzetközi együttműködés döcög: a koszovói hatóságok addig nem erősíthetik meg, hogy kik tűntek el a folyóban, amíg nem kapnak hivatalos értesítést a magyar vagy a szerb hatóságoktól. Ám az utóbbiak is csak akkor hozhatnak nyilvánosságra adatokat, ha már megtörtént a halottak azonosítása. Mivel a legtöbb áldozatnál nem találtak hivatalos papírokat, őket előbb a feltételezett hozzátartozóknak kell azonosítaniuk.

Több albán lap is beszámolt arról, hogy a koszovói rendőrség még egy túlélőről kapott híreket Ausztriából. Információik szerint egy fiatal férfi jelenleg előzetes letartóztatásban van Ausztriában illegális határátlépés miatt. Ezt azonban az osztrák külügyminisztérium lapunk kérdésére nem erősítette meg. A nyomozó ha-tóságok azt a koszovói lapokból vett értesülést sem kommentálták, hogy négy gyanúsított után nyomoznak Koszovóban.

A tömegbaleset hírére jelentkezett egy férfi a koszovói rendőrségen, és átadta azt a pénzt, családonként 6-8 ezer eurót, amit az illegálisan kivándorolni szándékozók nála helyeztek letétbe, hogy kifizessék az embercsempészeket. Meg nem erősített hírek szerint az ő információi alapján keresik a négy albán férfit, akik hamis szerb magánútlevéllel látták el az illegálisan Nyugat-Európába induló koszovói albán családokat.

Női holttestet helyeznek koporsóba - a vajdasági Martonosnál emelték ki a folyóból
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.