Nem lettem politikai Rambo

Páva Zsoltot, Pécs polgármesterét korábban konfliktuskerülőnek ismerték, ám a politikus most keménységével lepte meg híveit és ellentáborát. A Pécsi Vízmű francia kisebbségi tulajdonosa elleni agresszív fellépését sokan a Fidesz multiellenes választási üzeneteként értékelték.

- Miért nem tudták kivárni, hogy a Suez és a hozzá hű vízművezetők békésen átadják a közműveket a városnak?

- Mert hiába közöltük a Suezzel a szándékunkat, nem voltak hajlandók velünk tárgyalni. Láttuk, hogy nem vesznek minket komolyan, és húzzák az időt. Ezért léptünk.

- Ha még várnak, nem veszítenek semmit, a Suez taktikázása viszont egyértelművé vált volna. Az erőszakos foglalásnak rossz az üzenete.

- Szerintem jó az üzenete. Már nyáron is tudtuk egy átvilágításnak köszönhetően, hogy voltak a cégnél gyanús pénzmozgások. Ezekről eltitkolták az információkat a város vezetése előtt. Azért is szükség volt a szerintünk törvényes birtokbavételre, hogy mielőbb tisztán lássunk. Attól féltünk, hogy az információk "elvesznek".

- Csakhogy a vízműfoglalást sokan a Fidesz multiellenes választási üzeneteként fogták fel.

- Ez spekuláció. Balgaság azt képzelni, hogy nekünk problémánk lenne a külföldi partnerekkel. Pécsi ügyről van szó. Nem vagyok multiellenes, nem eszem minden reggel vízműcéget késsel, villával. A pécsi erőmű francia tulajdonosával, a Dalkiával például jó a kapcsolatunk, s ebben az előző városvezetőknek is komoly érdemük van. Sikerült olyan megállapodást kötni, hogy a Dalkia hat év alatt 25 milliárdot fektet be, s a távfűtés olcsóbb lesz a városban.

- Korábban kompromisszumkész városvezetőnek ismerték. Mitől változott meg?

- A világ is változott. A közélet és a politika keményebb lett, farkastörvények uralkodnak. Nem lettem politikai Rambo. De látom, hogy nem lehet ugyanúgy viselkedni, mint tizenegy éve, amikor leköszöntem a polgármesterségtől. Most csak akkor valósíthatjuk meg a céljainkat, ha képesek vagyunk az érdekérvényesítésre.

- Akkor is meglepő a határozottsága, ugyanis nem ilyen Páva Zsoltra emlékeztünk.

- 1996 és 1998 közt ellenzéki polgármester voltam, akkor az MSZP és az SZDSZ irányította a várost, így törekednem kellett a kompromisszumokra. Ez nem volt nehéz, mert Pécs stabil állapotban volt: 400 milliós adósággal adtam át a városvezetői posztot Toller Lászlónak. Pécs adóssága most 32 milliárd. Nekem a csődgondnok szerepe jutott, kell a határozottság.

- Sokan ma sem értik, hogy 1998-ban a Fidesz miért nem jelölte polgármesternek.

- Ez nem a Fidesz döntése volt, hanem az enyém.

- Vitája volt a pártjával?

- Voltak vitáim a Fidesz meghatározó pécsi tagjaival, mivel kritizálták a kompromisszumkészségemet.

- Úgy tűnt, kivonul a politikából.

- Sosem hagytam abba, nyolc éven át a megyei közgyűlésben voltam képviselő, egy cikluson át a Fidesz frakcióvezetőjeként. Figyeltem, hogy Toller László hogyan vezeti a várost. Sokat tanultam tőle.

- Például mit?

- A határozottságát.

- Toller azt vallotta: a rossz és a jó döntés közt nincs nagy különbség, egy rossz döntést meg lehet magyarázni és szép csendben ki lehet javítani.

- Ez így van, a legnagyobb hiba a döntésképtelenség. Elődöm, Tasnádi Péter hibája szerintem az volt, hogy halogatta a fontos döntéseket. Igaz, ő már nehéz helyzetet örökölt, mert a város költségvetése Toller nyolc éve alatt lejtőre került. Mindamellett Toller sokat tett Pécsért, imponálóan lobbizott a városért.

- Hogyan kezelhető a már említett hitelállomány, miközben a város évi 40 milliárdból gazdálkodik?

- Ez nehéz feladat, főleg, hogy a hitel nem is 32, hanem valójában 37 milliárd, ugyanis az önkormányzat legnagyobb cégének, a Pécs Holdingnak is van ötmilliárd forint adóssága. Célom, hogy a város hitelállománya ne haladja meg az éves költségvetés összegének felét. Ehhez 6-8 év kell. Elkezdtük az intézményrendszer átvilágítását. Az már látszik, hogy itt eddig hiányzott a költségvetést kordában tartó szellemiség. Ésszerűsítjük, átláthatóvá teszszük gazdálkodásunkat. Úgy vélem, a város intézményrendszere nagyobb a szükségesnél. Most az átvilágítások eredményét várjuk.

- Tehát nem másfél évig akar polgármester lenni.

- Szeretnék indulni és nyerni 2010-ben.

- A várost májusig irányító MSZP szerint az adósságot lefaragó gazdálkodásnak még nyoma sincs, s ön média-polgármester. A főtéren teszi le az esküt, telefonos felmérések alapján hoz döntéseket, visszafoglalja a vízművet, de azonkívül semmi.

- A bankok másképp látják. Az év elején a város 800 millió forint hitelt akart felvenni, és nem adtak ajánlatot. Most többen is hajlandók hitelt adni.

- Pécs továbbra sem tud mit kezdeni pénznyelő beruházásaival, az expócenterrel és a repülőtérrel.

- Az expócenter hitele évi 400 millióba kerül a városnak. Ez nagyon ostoba beruházás volt. Nem készült megvalósíthatósági tanulmány, nem tisztázták, mit várnak tőle, mekkora lesz a bevétele. Nincs rá vevő, ám most nem is sietős a dolog, miután jövőre Pécs Európa kulturális fővárosa lesz, s az expócenter számos rendezvényt tud befogadni. Azt most nem tudom megmondani, hogy az EKF után mi lesz a sorsa. A repülőtérrel más a helyzet, arra szüksége van Pécsnek és a megyének. Csak épp nem Pécsnek és a megyének kellett volna megépítenie. Milliárdokat öltünk bele, még sincs forgalma. A beruházást rá kellett volna bízni egy profitorientált szakmai befektetőre, aki, miután megépítette, légi járatokat hozott volna ide. A reptérre vannak érdeklődők, el tudjuk adni. Arra nincs esély, hogy az EKF-rendezvényekre járatok érkezzenek.

- Mitől annyira negatív az EKF helyi és országos megítélése?

- Ennek több oka van. Az egyik, hogy az EKF-nek szerencsétlen volt a kommunikációja, ami mindig azt hangsúlyozta, hogy a városnak lesz koncertterme, megépül a Zsolnay kulturális negyed, a tudásközpont, a galéria. Aztán a beruházások csúsztak, kiderült, hogy ezek a régen várt intézmények legfeljebb 2010 második felére készülnek el. Mindez úgy jelent meg az emberek tudatában, hogy az EKF biztos bukás. Pedig az EKF csak kis részben szól a beruházásokról. 2010-nek ugyanis arról kell szólnia, hogy Pécs és Magyarország miképp mutatja meg a kultúráját Európának, és Európa miképp mutatja meg a kultúráját Pécsnek és az országnak. Az is rontotta az EKF megítélését, hogy a kormány és a város vezetése konfliktusba került.

- Novembertől kezdik átadni Pécs megújult köztereit, jövőre megnyílik a galéria, a koncertterem, a tudásközpont, a Zsolnay negyed egy része, s ezeknél a polgármester mondja az ünnepi beszédet. Így könnyű lesz kampányolnia.

- Nem én jövök ki jól ebből, hanem az itt élők. Azt pedig nem akarom, hogy az avatások kampányrendezvények legyenek, ezért nem fogom kihagyni azokat az MSZP-politikusokat, akik tettek a sikerért. Eddig, ha beszéltem az EKF-ről, sosem felejtettem el megemlíteni Toller László és Tasnádi Péter fáradozását. Ezután is ezt teszem.

Páva Zsolt: Sosem hagytam abba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.