Az alsósok mindent megesznek

Zsíros kenyér volt az ebéd hétfőn az egyházasharaszti iskolában. A diákok azért nem kaptak meleg ételt, mert az intézmény és fenntartói eladósodtak. Amúgy az iskola minden diákja hátrányos helyzetű család gyermeke, így ingyen jogosult a menzára. Az itteni tanulók közül sokan csak itt jutnak meleg ételhez.

- Köszönöm az ebédet! - skandálták a szokott módon az egyházasharaszti iskola tanulói, pedig az ebéd ezúttal csak egy szelet zsíros kenyér volt, egy pohár teával.

Hónapok óta tartani lehetett attól, hogy ez bekövetkezik. Egy héttel ezelőtt lapunkban hírt adtunk arról, hogy a dél-baranyai falu 191 gyereket oktató iskolája 4,9 millió forinttal tartozik az intézmény beszállítóinak. A hitelezők türelmesek, de mostantól csak akkor hoznak húst, kenyeret, tejet, szenet és minden mást, ha az intézmény csökkenti adósságát.

A roma gyerekeket oktató iskolát négy község - Alsószentmárton, Egyházasharaszti, Old és Siklósnagyfalu - tartja fenn. A falvak mindegyike hátrányos helyzetű. A munkanélküliség a négy faluban 60-90 százalékos, az önkormányzatok pénzét felemésztik a szociális kiadások. Mivel az iskola nem tud megélni a gyerekek után járó állami fejkvótából, a négy falu kénytelen támogatni az intézményt. Január óta gyerekenként havi 1500 forintot fizetnek a települések.

Ha fizetnek.

Jelenleg csak Old nem tartozik az iskolának, a másik három falu együttes tartozása eléri az 1,7 millió forintot. A gyerekenként vállalt havi 1500 forintos összeg sem elég az iskola zavartalan működtetéséhez - állítja Katona Imre, az intézmény igazgatója. Legalább havi háromezer kellene - mondja az iskolát 1990 óta vezető, 56 éves pedagógus. Jelenleg ugyanis 18 tanáruk nem kap útiköltség-támogatást, s ez további másfél millióval gyarapítja az intézmény tartozását.

De ez csak később okozhat gondot, hétfőn a szállítói tartozások miatt nem tudott meleg ételt főzni az iskola konyhája. A gyerekek jól tűrték a szokatlan helyzetet. Jóízűen ették az uborkaszelettel díszített zsíros kenyeret, nem panaszkodtak, néhányan repetát is kértek.

- Az alsósok mindent megesznek, mindig üresen adják vissza a tányérukat - mondta Németh Erika, az iskola elsőseit az ebédlőbe kísérő tanítónő. - Sokan szinte csak itt esznek meleg ételt. Ezért aztán hétfőn a legéhesebbek.

- Jó volt - mondta egy elsős kislány a kérdésemre válaszolva, de azért hozzátette: - A spagetti jobb.

A gyerekek szülei általában tudták, hogy hétfőn nem lesz meleg étel az iskolában. Az Alsószentmártonban élő Petrovics Péter kilencéves fia az egyházasharaszti intézményben tanul, ő két szalámis zsemlével és 200 forint zsebpénzzel engedte el csemetéjét.

- Mindennap nem tudjuk ezt megtenni - vallotta be a 36 éves, kétgyermekes férfi. - Az előző két hónapban hatórás közmunkában dolgoztam, és kerestem 56 ezer forintot, de most megint állástalan vagyok a feleségemmel együtt, és segélyből élünk. Ebből nem telik napi kétszáz forint zsebpénzre.

Alsószentmártonban bárkit kérdeztem, mindenki aggódott amiatt, hogy gyermeke mostantól elesik a meleg ételtől.

- Nagy könnyebbséget jelentett, hogy főztek rájuk - ismerte el egy 27 éves asszony, akinek a lánya ingázik Harasztiba. - Éhezni nem fog a lányom, mert csomagolok neki, de azért jó lenne, ha minél hamarabb újra főznének.

Katona Imre szerint van rá esély, hogy kedden visszaáll a régi rend. A fenntartó falvak pénteken és hétfőn csaknem egymillió forinttal csökkentették tartozásukat, így újra van pénz az iskola számláján. Ám a hétfői helyzet bármikor megismétlődhet. Legalábbis erre lehet következtetni abból, amit a fenntartó falvak vezetőinek egyike mondott:

- Nincs több pénzünk az iskolára - állította Bicskei Sándor, Siklósnagyfalu polgármestere.

- Forráshiányosak vagyunk, miből adjunk? - kérdezett vissza Vida Dezső, Egyházasharaszti első embere. Alsószentmárton polgármesterét, Vas Pétert nem sikerült elérnünk.

A falvak lakói szerint viszont a vezetők feladata, hogy megoldják az iskola gondját. Huber József gyermekei ugyan már középiskolába járnak, így ők nem érintettek ebben a történetben, de az Egyházasharasztiban élő, Beremenden lakatosként dolgozó férfi elkeserítőnek ítélte a történteket:

- Szomorú, ha a vezetők tehetetlensége a gyerekeken csapódik le.

Ebéd az iskolában: zsíros kenyér uborkával és egy pohár teával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.