Keletről is betörhet hozzánk a járvány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint már csaknem félmillióan fertőződtek meg az újinfluenza-vírussal, és közülük minden századik életét veszítette. A járvány terjedése felgyorsult, az elmúlt héten Európa több országában is "robbant". Egyetlen hét alatt 53 ezerről 80 ezerre ugrott a H1N1-vírus-fertőzések száma Angliában, és eddig a szigetországban okozta a legsúlyosabb járványt. A fertőzéshez köthető halálesetek száma országszerte 128 volt.

Hírek szerint az ukrán kormány segélykéréssel fordult hazánkhoz is. Erre Falus Ferenc tiszti főorvos úgy reagált: hazánk a közös határszakszon dolgozó ukrán határőrök védőoltását vállalná, de tudomása szerint oltóanyagot még nem kért a szomszédos ország. Közlése szerint Magyarország egyelőre csak néhány ezer oltást ajánlhatna fel. A hazai vakcinagyártás egyelőre 500 ezer oltóanyagot állít el hetente, az elsődleges cél az itthoni lakosság 60 százalékának beoltása. Információk szerint Szlovákia és Románia egészségügyi maszkokat küld. Lengyelország védőruhákból és a Tamiflu nevű gyógyszerből álló segélyszállítmányt küldött Lembergbe. A Magyar Vöröskereszt tegnap gyűjtést indított: lázcsillapítók, antibiotikumok, maszkok, influenzaellenes gyógyszerek, vitaminok adományozására kéri a lakosságot, amelyet eljuttat Ukrajnába.

Nyugat-Ukrajnában karantént vezettek be - a magyar határon maszkban dolgoznak
H1N1, Nyugat-Ukrajnában karantént vezettek be - a magyar határőrök maszkban dolgoznak

Nálunk egyelőre nincsenek vészjósló jelek. Az elmúlt héten 15 százalékkal csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. A szomszédos országokban kialakult járványok miatt azonban a szaktárca és a járványügyi hatóságok arra kérik a lakosságot, mielőbb oltassák be magukat.

A WHO adatai szerint az új influenza vírusa a kicsiknél, a fiatal felnőtteknél, valamint a terheseknél okozta a legnagyobb gondot, eddig ők szorultak a leggyakrabban (az esetek tíz százalékában) kórházi kezelésre. Közülük minden negyediknek lett szüksége intenzív terápiára, gépi lélegeztetésre, de minden kilencedik így ápolt beteg meghalt.

Az MTV Szólás szabadsága című műsora számára készített Szonda Ipsos felmérése szerint a megkérdezettek többsége nem akarja beoltatni magát az újinfluenza-vírus ellen: a válaszadók 73 százaléka válaszolt nemmel az erre vonatkozó kérdésre. A legnagyobb arányban (86 százalék) a 18-39 év közöttiek utasították el az oltást, pártpreferencia alapján pedig a Fidesszel szimpatizálók (78 százalék).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.