'Legjobb lenne lezárni az ukrán határt'

A magyar-ukrán határon szolgálatot teljesítő magyar vám- és pénzügyőrök, valamint a határrendészeti feladatokat ellátó rendőrök szájmaszkot és nejlonkesztyűt viselnek. Az Ukrajnába tartó határátlépők száma a mindenszentek ellenére alaposan megcsappant. A kisvárdai patikákban órák alatt több védőfelszerelés fogyott, mint máskor hónapok alatt. Röviden ennyiben foglalható össze, hogy az Ukrajnában tomboló, súlyos méreteket öltött újinfluenza-járvány milyen tüneteket okoz Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felében.

Az új influenzás megbetegedések és halálesetek miatt keleti szomszédunknál drasztikus intézkedések születtek. Az ország kilenc nyugati megyéjében - egyebek között a Magyarországgal szomszédos Kárpátalján - karantént vezettek be, azaz három hétre bezárják az iskolákat, és nem tartanak tömegrendezvényeket. A halálesetek száma folyamatosan nő: a hét végén Viktor Juscsenko, az állam elnöke, bejelentette, hogy az országban eddig negyvennyolc ember halt meg influenza következtében, több tízezren szenvednek vírusos eredetű légzőszervi megbetegedésben, s közülük sok ezer beteget kell kórházban ápolni.

- Nagyon félnek odaát, az emberek nem akarnak busszal és vonattal utazni, ezért Lembergben minden taxi folyamatosan foglalt - mondja érdeklődésemre az ukrán állampolgárságú Ignáth András, aki szombat délelőtt Záhonynál lépte át a határt Ukrajna felől. Hozzá hasonlóan keleti irányból folyamatosan jönnek az utasok, de kifelé nagyon kevesen mennek. Magyar oldalon hoszszú percekig tétlenül látok álldogálni négy, szájmaszkot viselő vámost, amint utazóra várnak - ilyet ritkán tapasztalni a máskor oly nagy forgalmat bonyolító határátkelőn.

A nagycserkeszi Retykó Tibor - aki szintén Ukrajna felől jön - azt állítja, hogy a határhoz közeli vasútállomások szinte kiürültek.

- A vasutasok mind maszkban vannak - magyarázza -, de utas nagyon kevés van.

A rossz hírek ellenére nem tapasztalni pánikhangulatot sem a magyarok, sem az ukránok részéről.

- Én nem félek, mert tegnap beoltattam magam - közli egy középkorú kisvárdai férfi, aki, mint rajta kívül oly sokan, csak tankolni ment át Ukrajnába, alig negyedórára.

- En se felek - teszi hozzá tört magyarsággal egy ukrán állampolgárságú fiatalember -, de az furcsa, hogy nincsen gyogyszer az ukran patikakban! Mér nincsen?

Ez nemcsak neki tűnt föl, hanem az ukrán kormánynak is. Mivel az ottani gyógyszertárak nagy részében kifogytak a készletek, a kormányfő bejelentette: elképzelhető, hogy megvonják a működési engedélyt azoktól, amelyek nem rendelkeznek minimális gyógyszerrel a vírus ellen, vagy pedig túl drágán árulják ezeket. Ezért sokan a magyarországi patikákba jönnek vásárolni. Az igény óriási.

- Máskor egy-két darab szájmaszkot adunk el naponta, most pár óra alatt elfogyott vagy háromszáz - tudom meg Sohajdáné Szűcs Erzsébet szakgyógyszerésztől, a kisvárdai Balzsam patika vezetőjétől.

A határhoz legközelebb ez a gyógyszertár teljesített ügyeletet hétvégén. Sohajdáné Szűcs Erzsébet szerint a vásárlók többsége Ukrajnából jött, szájmaszkot, kesztyűt, kézfertőtlenítő szereket, valamint immunerősítőket és vitaminokat vásároltak. Természetesen érdeklődnek a betegség elleni vakcina iránt is, de - mint előzőleg megtudtam - az csak európai uniós igazoló számmal ellátott receptre kapható, s mivel Ukrajna nem uniós ország, a szer nem adható ki ukrán receptre.

A patika vezetője elmondja, hogy másfél hete húsz darabot rendelt a vakcinából, s két nap alatt elvitték mindet, az új szállítmány e hét elején várható. Arra a kérdésemre, hogy a magyar vásárlók körében tapasztalt-e félelmet az ukrán helyzet miatt, Sohajdáné Szűcs Erzsébet azt válaszolja: péntek délután derült ki, hogy milyen súlyos a helyzet Ukrajnában, ezért nagyon sokan még nem is értesültek róla. Mondandóját megerősíti két záhonyi anyuka is. Mindketten a városka főutcáján babakocsiban tologatják kisgyermeküket, s amikor megkérdezem tőlük, hogy az ukrán helyzet miatt beoltatják-e a kicsiket, nagyot nézek:

- Milyen ukrán helyzet? Nem tudunk semmiről.

Náluk sokkal jobban aggódnak a magyar vámosok és a határon szolgáló rendőrök. A dolgozókat ugyanis nem nyugtatta meg teljes mértékben a számukra soron kívül beadott védőoltás. Attól tartanak, mire a százszázalékos védettség kialakul a szervezetükben, addig több fertőző beteggel találkozhatnak. Egy fiatalember - akinek az édesanyja a határátkelőn dolgozik - azt mondja: nagyon félnek az emberek, köztük az anyja is, ezért sokan azt szeretnék, ha a következő pár hétre lezárnák a magyar-ukrán határt. Aztán hozzáteszi:

- De az anyukám is tudja, hogy ennek sajnos kicsi a valószínűsége.

A magyar vám- és pénzügyőrök, rendőrök védőfelszerelésben dolgoznak a határon
A magyar vám- és pénzügyőrök, rendőrök védőfelszerelésben dolgoznak a határon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.