Könyvmegsemmisítő szabadcsapatokról vízionálnak a Demokratában

Három-négy fős kommandók fésüljék át a könyvtárakat, s lopkodják ki, majd semmisítsék meg "a ballib hazaárulás és ízléstelenség fekélygócait". Az irodalmi szabadcsapatokra tett javaslat a Demokratában jelent meg.

Faludy György verseinek állami ünnepekről való kitiltásának ötlete után néhány héttel új, talán még veszélyesebb gondolatokkal kell szembenéznünk - írta szombati blogbejegyzésében Andrassew Iván, a Népszava publicistája, aki a Demokratában megjelent, Pozsonyi Ádám által jegyzett "Harcra fel!" című írás lehetséges következményeire hívta fel a figyelmet.

Pozsonyi ilyeneket ajánl: "Alakítsunk kis házi kommandókat. Három-négy fős csoportokban fésüljük át a könyvtárakat, és lopkodjuk ki, majd semmisítsük meg a ballib hazaárulás és ízléstelenség fekélygócait. Ha a kicsempészés nem megoldható, tépjünk a lapokba, firkáljuk össze, szellemi mérgezésre tegyük alkalmatlanná a futtatott senkiházik mocskait, mit hazaáruló médiánk minden szinten propagál. Ne becsüljük le ezt a feladatot. A világ sorsa szellemi síkon dől el..." A cikkíró megadta a szabadcsapatok indulójának szövegét is: "Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok."

"Ne minősítsük a Demokratát és főszerkesztőjét, Bencsik Andrást, aki ezt megjelentette, ne minősítsük Pozsonyi Ádámot, de még az íráskészségét sem", jegyezte meg Andrassew, s arra kérte a könyvtárosokat, a könyvesbolti eladókat, az olvasókat, a vásárlókat, ne engedjék, hogy ezek a gondolatok lábra kapjanak és pusztítsanak az országban.

- Könyvekkel csak más könyvek vitatkozzanak. Aki könyveket fizikai ellenségnek tekint, annak orvosi segítségre van szüksége - vélekedett a Demokrata írására reagálva Barna Imre, a csaknem másfél száz könyves céget tömörítő Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke, az Európa Kiadó igazgatója, műfordító. Hozzátette: reméli, csak egy magányos, szélsőséges hang szólalt meg, amely nem talál követőkre. Épp ezért a dolog jelentőségét sem kell eltúlozni.

A hazai könyvtárosok körében mindenesetre visszhangot keltett a könyvrombolásra történt bujtogatás - tudtuk meg Monok Istvántól, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójától. - Kollégáim fölháborodtak, annál is inkább, mert a szakmai etika és a nemzetközi szabályok egyaránt kizárják a különbségtevést könyvek, dokumentumok között.

Valamennyihez szabad hozzáférést kell adnunk ízlésünktől, politikai meggyőződésünktől függetlenül - mondta, megjegyezve: mielőtt bárki "tisztogatásra" buzdítana, tegyen vizsgát, hogy az inkriminált szerzők - a Demokratában megnevezett Esterházy, Konrád György, Nádas, Spiró - legalább 2-2 művét elolvasta. A főigazgató buta hőbörgésnek tartja Pozsonyi írását, azonban ha komolyan gondolta a szerző, nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Elmondta azt is, nagyobb könyvtárainkban a biztonsági rendszer kizárja, hogy valaki büntetlenül könyveket rongáljon. Legfeljebb kisebb bibliotékákban fordulhatna elő ilyen "terrorcselekmény".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.