Minek hozta kórházba? Hát haldoklik...

Évente több százezren kerülnek ki a kórházakból úgy, hogy szakszerű ápolást igényelnek. A legnehezebb a helyzet, ha ez végstádiumban történik. A család többnyire tanácstalan ilyenkor, de sajnos az egészségügyi rendszer is.

Ildikó összetörten emlékezik fia utolsó napjaira. Az asszonynak nemcsak gyermeke elvesztésével kell megküzdenie, de fel kell dolgoznia halálának méltatlan körülményeit is. A harmincnégy éves Gábort halála előtt néhány héttel engedték ki a kórházból, mondván, gyógyítani nem tudják, az otthoni környezet a legjobb a békés távozáshoz. Ildikó gyomra már a hírtől is görcsbe ugrott, majd szembesült azzal, vajon hogyan tudja ellátni nagybeteg gyerekét. Amikor Gábor otthon nagyon rosszul lett, az asszony pánikba esett, rohamtempóban sietett a fiúval a kórházba, de hiába. Az orvos ezzel fogadta: "Minek hozta kórházba, hát ez a férfi haldoklik, nem látja?" Az anya tehetetlenül állt a folyosón, ahol fiát hagyták. Gábor ott élte utolsó óráit.

kezek, haldokló

A kórház írott paragrafust nem sértett, nem kötelessége ugyanis a gyógyíthatatlan betegek ellátása. A krónikus osztályra átvehetik - ha van hely. De ezeknek sem az elviselhető halál feltételeinek a biztosítása a feladatuk. Erre szolgálnak a hospice részlegek, ha vannak.

Magyarországon ma ezrek élik meg évente azt a helyzetet, hogy hazakapják magatehetetlen, ellátásra szoruló családtagjukat. Legtöbbször sem ők, sem a rendszer nincs felkészülve a fogadásukra. Megtörténhet, hogy valakit még tartana a kórház, de a család haza szeretné vinni, hogy a megszokott környezetében tölthesse utolsó heteit. A kórházban azonban minden - gyógyszer, kötszer, ápolói segítség - ingyen van, otthon mindezért fizetni kell. Több százezer forint a különbség. A család az államról leveszi az ápolás terhét, de nem számíthat semmiféle ellentételezésre.

A kórházból kiadott betegnek, illetve családjának szabály szerint jár segítség: az otthoni szakápolás, a haldoklóknak járó úgynevezett hospice ellátás és a körzeti védőnő is ad támaszt. Az otthoni szakápolás, háziorvosi rendelésre 14 alkalommal igényelhető, és háromszor megismételhető. Gyógytorna, fizikoterápia vagy más speciális segítség, külön kérelemre, 28-szor vehető igénybe. A speciális, kizárólag daganatos betegeknek, kórházi javaslatra rendelhető hospice ellátás intézményi formában, korlátlan ideig, otthon háromszor ötven napra kapható. Szociális munkások is segítenek a rászorulóknak, ők azonban csak minimális költségtérítés ellenében.

A hozzátartozók mégis egyedül érzik magukat, ugyanis az esetek többségében nem tudnak arról, hogy lenne némi segítségük.

A betegjogi képviselők szerint a rászorulók többsége semmilyen információt nem kap a kórházban, amikor onnan kikerül. Bognár Ágnes fővárosi betegjogi képviselő is megerősíti, hogy a családok döntő többségének fogalma sincs, mit csináljon súlyos beteg, ápolást, akár folyamatos felügyeletet igénylő hozzátartozójával.

Az intézményvezetők szerint még ott is nehéz a helyzet, ahol a lehető legtöbbet tesznek meg azért, hogy a betegeket "jó helyen tudják". A miskolci megyei kórházban szociális munkások keresik a rászorulóknak a helyet, a városban van húszágyas hospice részleg, a Máltai Szeretetszolgálat saját pénzből működtet egy ápolási otthont, s több ápolási szolgálattal van együttműködésük. De a rendszer így is lyukas. A hospice-t klasszikusan csak rákbetegek vehetik igénybe, az intézményi ellátásra hosszú várakozás után, leginkább "kihalásos" alapon lehet bekerülni. Vannak "elhelyezhetetlen" betegek is.

Az OEP-finanszírozással igénybe vehető külső segítség, otthoni szakápolás is. Ferencz Rita, a Nurse Háziápolási Szolgálat - ez privát vállalkozás - vezetője azt mondja, e szolgáltatás az országban, de a fővároson belül is egyenetlenül érhető el. Ott jó a helyzet, ahol a háziorvos tudja, hol vannak olyan OEP-finanszírozott szolgáltatók, amelyeknek van szabad "óraszámuk". - Azon felül, ami támogatással jár, sokszor további ápolásra is szükség van, de ez pénzbe kerül. Havonta, szakellátástól függően akár 700-800 ezer forintba is, amit kevesen engedhetnek meg maguknak. A rászorulók többsége így leginkább csak a nagyobb "volumenű" ápolásokra vesz igénybe szakembereket - mondja.

Épp azokon a területeken nehéz a helyzet, ahol amúgy is sok a gondozásra, ápolásra szoruló. Leginkább a kis lélekszámú településeken. Az önkormányzatoknak ugyan kötelező mind körzeti ápoló, mind a szociális ellátás biztosítása, de e tekintetben még mindig hatalmas foltok vannak a térképen. Tóthné Bocsek Ildikó, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara közösségi ápolás és hospice tagozat vezetője szerint ugyan e kistérségekben pótlékkal próbál a kormány kompenzálni, de ez nem oldja meg a problémát. - Ma száz lakosra jut havi egy vizit, egy betegnek pedig hét alkalom jár, erre szól a keret. Vagyis egy hétszáz fős településen lényegében egyetlen gondozott ellátása elviszi a kasszát. Többnyire összevont körzetekkel, összevont kerettel dolgoznak a települések, de elég egy komolyabb ápolást igénylő beteget "kifogni", az akár négy falu teljes forrását kimerítheti. A rendszer úgy van kitalálva, hogy minél gyorsabban hozzák önellátásra képes állapotba az amúgy sokszor visszafordíthatatlan állapotú beteget, a vizitdíj ugyanis idővel csökken.

Az egészségügyi tárca adatai alapján az országos lefedettség hospice ellátás esetében 60 százalékos, míg az otthoni szakápolás esetében csaknem teljes. A tárca szerint önmagában az jó, hogy a kórház kiváltására s az emberibb környezetben történő "búcsúra", illetve beteggondozásra van mód.

- Az otthon ápolási szolgáltató vállalkozások az általuk ellátott területen élők számához igazodó vizitkeretet kapnak. Ebből kell kijárni a rászorulókhoz a szakápolóknak. Azt azonban, hogy ezt mennyire teljesítik, sajnos nem tudjuk ellenőrizni - mondja Medgyaszai Melinda szakállamtitkár. - A legnagyobb probléma azonban, elsősorban a végstádiumú betegek esetében - folytatja a vezető -, hogy sem a társadalom, sem az egészségügy nincs már felkészülve erre a szakaszra. Belátni azt, hogy "veszteséget szenvedtünk", s arra koncentrálni, hogy a beteg utolsó időszakát tegyük elfogadhatóbbá, élhetőbbé régen természetes volt, ma már nagyon nehezen megy - teszi hozzá a szakállamtitkár.

Az otthoni szakápolás lényegében arra hivatott, hogy megtanítsa a "laikusoknak" is ellátni szeretteiket: táplálni, mosdatni, tornásztatni, gyógyszereit beadni, ha kell, tisztába tenni. A gondozás mindezek mellett ebben a stádiumban a családnak teljes munkaidős elfoglaltságot jelent, a beteg számára viszont a méltó búcsút.

Októberben tiltakozó levelet írt a Magyar Szakdolgozói Kamara az otthoni szakápolás, illetve a hospice ellátás finanszírozási változásai miatt. Az egészségügy általános "visszafogásai" ugyanis őket aránytalanul érintették. Október elsejétől mintegy 25 százalékkal "vágták vissza" a kórházi ápolást kiváltó szolgáltatások kasszáját, így négy évvel ezelőtti szintre juttatva vissza az ellátást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.