Fatemplom kalákában

Magyarföld apró, alig harminclelkes, Zala megyei falu az Őrség határán, néhány kilométerre Szlovéniától. Sokáig csak egy volt az elöregedő, jövő nélküli, eldugott kistelepülések közül, de mára nagyot fordult itt a világ: Magyarföld országos hírnévre tett szert, hétvégeken egymást érik a faluban a kirándulók, az önkormányzat pedig lassan turisztikai bevételekben is reménykedhet.

A nagy változásokhoz a település 2006-ban megválasztott polgármesterének merész ötlete s elszántsága vezetett. Rátóti Zoltán, aki magyarföldi hétvégiház-tulajdonosból lett a falu polgármestere - főállásban pedig a Nemzeti Színház Jászai-díjas színművésze - azt ígérte ugyanis: felépítik a község első templomát. A helybeliek kétkedve fogadták a fővárosi művészember nagyra törő terveit, hiszen a falu évi tízmilliós költségvetéséből nemhogy templomra, még egy fészer építésére is alig-alig futná. Hamar belátták azonban, hogy az újdonsült polgármester komolyan beszél: előbb létrehozta a Magyarföld Faluért Alapítványt, amely az építkezéshez kezdett pénzt gyűjteni, majd sikerült egy bankot főtámogatóként az ügy mellé állítania. Aztán a Nemzeti Színházban jótékonysági estet szervezett, amelynek fellépő művészei a magyarföldi ökumenikus fatemplom felépítésére ajánlották fel a bevételt.

Az így összegyűjtött alaptőke láttán egyre többen kezdték hinni, hogy tényleg lehet temploma Magyarföldnek, és szokatlan, talán példa nélküli összefogás vette kezdetét. Előbb a helyiek, aztán a környékbeliek váltak az építkezés elkötelezett híveivé, végül pedig már az ország minden részéből érkeztek segítők és adományok. A területet például, ahová a templomot megálmodták, szinte ingyen szerezte meg a falu az alapítvány pénzéből: a tulajdonosok ajándékba vagy jelképes összegért adták át a földdarabokat. Az alapozási munkálatoknál aztán több szakember is ingyen dolgozott, egy Lentiben lévő cég pedig a faanyag előkészítését vállalta. Később, ahogy magasodtak az épület falai, úgy sokasodtak a segítők. A közeli települések - például Csesztreg, Kercaszomor, Bajánsenye - polgármesterei községük szociális munkásait vezényelték át néhány napra a templomhoz, a zalai Kiskutasról pedig a nemrég alakult Segítő Kezek Szövetségének tagjai vonultak fel Magyarföldön, hogy részt vegyenek az építkezésben. De akadt példa arra is, hogy az Alföldről érkező, a falut addig csak hírből ismerő emberek jelentkeztek Rátóti Zoltánnál: hallottak a kis falu nagy tervéről, eljöttek hát, hogy segítsenek. A munkálatokból a helybeliek is kivették a részüket: volt, aki erejét, szaktudását adta, az asszonyok ebéddel, süteménnyel látták el a dolgozókat.

Alig telt el két hónap az első kapavágástól, a nyár végén már bokrétaünnepet tarthattak. A gyors sikerek újabb lendületet adtak az építkezésnek: mind többeket ragadott magával a kalákában épülő templom csodája. A falu honlapjának vendégkönyvébe így írt nemrégiben egy férfi, aki az interneten szerzett tudomást az eldugott falu különös templomáról: "A közeljövőben biztos, hogy elmegyek a feleségemmel megtekinteni ezt a kis ékszerdobozt. Ja, és még valami. Hidegburkoló-szakmában dolgozom, ha szükséges, segítek. Egyheti munkát ingyen felajánlok."

Magyarföldön könnyű rábukkanni az épülőfélben is impozáns templomra: a község szélén, a falu fölé magasodó domboldalon, erdők ölelésében áll az épület.

Amikor a helyszínen jártunk, a már tető alatt lévő templomban a beépítésre váró deszkákat csiszolták. Az egyik munkás, Mújdricza Péter, a templom tervezője.

- Inas lettem az ácsmester mellett, nem akartam kimaradni az építkezésből, a kétkezi munkából - magyarázza a mérnök, aztán körbevezet az épületben. A tölgyfából, vörös- és borovifenyőből emelt, majd tizenhét méter magas, apró oldalhajóval, sekrestyével is ellátott templomba ötvenen férnek majd be. Az épület nem csak látványában különleges: a magasan körbefutó, majdani ablaksoron szabadon hatolhatnak át a napsugarak, páratlan fényjátékot varázsolva a falakra.

A templom famunkáiért felelős mesteremberek: a bajánsenyei Hollósi Tamás ácsmester és Rostás Árpád marcali műbútorasztalos és restaurátor, aki referenciákat az Országházban éppúgy fel tud mutatni, mint Versailles-ban vagy a Louvre-ban.

Rátóti Zoltán azt mondja: most körülbelül háromnegyed részben van kész a 25-30 millió forintba kerülő templom. A befejezéshez azonban - a rengeteg segítség, felajánlás, adomány ellenére is - még további ötmillió forintra lenne szükségük. A polgármester ezt a pénzt is összefogással próbálja előteremteni. November végére jótékonysági árverést szerveznek Budapesten. Kortárs festők és ismert pincészetek felajánlása nyomán festményeket, borokat árvereznének. Az elmúlt hónapokban tapasztalt összefogás nyomán aligha kétséges: meglesz a hiányzó öszszeg, s időben elkészülnek a munkálatokkal, 2010 pünkösdjén átadhatják Magyarföld első templomát.

Bár a templom még el sem készült, Rátóti Zoltán máris újabb terveket sző. Mint mondja, hétvégenként sok turista keresi fel a falut az épülő templom miatt, de a későbbiekben várhatóan még többen kirándulnak majd erre, s lesznek talán olyanok is, akik itt esküdnének. Ezért szálláshelyről kellene gondoskodniuk: egy kisebb, az önkormányzat által működtetett panzió amellett hogy még vonzóbbá tenné a turisták számára a falut s a környéket, a települést némi bevételhez, egy-két embert pedig munkához juttathatna.

Csakhogy mindez újabb milliókba kerülne, Magyarföldön pedig pénzből van a legkevesebb. Igaz, mára kiderült az is: ebben az apró faluban a pénzhiány nem feltétlenül jelent leküzdhetetlen akadályt. Ha másként nem megy, a templom után talán a panziót is megépíthetik kalákában.

A munkálatok befejezéséhez már csak ötmillió forintra lenne szükség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.