Az EU testületei előtt folytatódik a rádiók ügye?

Nem csitul a háborúság a médiahatóság szerdai döntése miatt, amelynek nyomán november közepén megszűnik a Sláger és a Danubius rádió adásának sugárzása, helyüket a Neo és a Klassz veszi át. A bírálók a váltás módját, a háttérben sejthető Fidesz-MSZP- megállapodást kárhoztatják.

Majtényi László tegnap bejelentette: nem írja alá a nyertesnek nyilvánított Advenio Zrt. és FM1 konzorcium műsor-szolgáltatási szerződését. - Ki mit főzött, azt egye is meg - nyilatkozta az MR1-Kossuth rádióban az ORTT csütörtökön lemondott elnöke, arra utalva, hogy írják alá a szerződéseket a médiahatóság azon fideszes vagy MSZP-s tagjai, akik győzelemre vitték az új adók pályázatait. A november végéig a testület élén álló Majtényi szerint erre a jog lehetőséget ad.

A döntésben részt nem vevő kisebb pártok közül az MDF után tegnap az SZDSZ is élesen bírálta a történteket. Kóka János frakcióvezető nyílt levélben kérte Mesterházy Attila MSZP-s és Navracsics Tibor fideszes frakcióvezetőtől, hogy a házbizottság hétfői rendkívüli ülésén pártjaik támogassák: soron kívüli döntéssel álljon fel az országos rádiófrekvenciák körül kirobbant vitát tisztázó bizottság. Mesterházy a kérést elhárította, mondván, nehezen értelmezhető Kóka János javaslata, mert az ORTT független médiahatóság, döntései szuverének. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője demokráciához nehezen illőnek nevezte Kóka javaslatát. A frekvenciák körüli polémiát Szijjártó "az újkori magyar médiatörténet egyik legnagyobb csinált balhéjának" nevezte.

Pontosan még nem tudni, milyen műsorfolyamot terveznek a győztes vállalkozások. Fellegi Tamás, akinek a nevéhez a jobboldalra sorolt Advenio Zrt. kötődik, lapunknak megerősítette: zenei rádiót terveznek, a stábnak nem lesz köze a Lánchíd Rádió műsorkészítőihez (a Lánchidat birtokló cég áttételesen egyik tulajdonosa az Adveniónak). Arra a kérdésünkre, próbálnak-e átszerződtetni munkatársakat a frekvencia nélkül maradó, kétségtelenül zenei rádióként minősíthető Slágertől vagy Danubiustól, Fellegi ezt válaszolta: "passz".

Más, meg nem erősített információk szerint a Danubiustól venne át műsorvezetőket a Klassz, például a reggeli műsor, a Pirítós stábjának több tagját. A jövő héten lesz nyilvános a stáblista. A vállalkozó szerint ekkor köti meg velük a műsorszolgáltatási szerződést a médiahatóság. Fellegi elismerte: a frekvenciák körüli botrány nem használ, hiszen szeretnék megtartani a Danubius hallgatóit.

Kádár Tamás, a Sláger hullámhosszán győztesnek kihozott konzorcium képviselője a napokban azt nyilatkozta az MTI-nek: a médiatörvény megsértése nélkül próbálják megtartani az érdekeltségükbe tartozó, nem országos sugárzású Rádiocafét.

- Mi lesz a Lánchíd Rádióval? - kérdeztük Fellegi Tamástól. Elismerte: ha a szerződés megkötése után is megmaradna a Lánchidat birtokló cég meghatározó (25%+1) részesedése az Advenióban, és a Lánchíd is megtartaná a frekvenciáját, az törvénysértő lenne. Ennek feloldására három lehetőséget lát: a Lánchíd visszaadja frekvenciáját, a rádiót birtokló cég kiszáll az Advenióból, vagy részesedését 25 százalék alá csökkenti.

Az amerikai követség elismeréssel adózik Majtényinak

A budapesti amerikai nagykövetség szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyilatkozatában úgy fogalmaz: nagyon csalódottak, és osztják Majtényi elnök úrnak a döntéssel kapcsolatos frusztrációját. Egyben elismerésüket fejezik Majtényi Lászlónak "azokért az erőfeszítésekért, amelyeket a tisztességes és hiteles folyamat érdekében végzett". A követség nagy figyelemmel követi majd a bíróságon és feltehetőleg az EU szabályozó testületeiben is folytatódó fejleményeket. (OS)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.