Majtényi lemondásáról: Árnyékban

Föltűnő, hogy a két, minden piszlicsáré ügyben egymásnak feszülő pártmegmondóember: a Fidesznek nincs koncepciójás Nyakó István és az MSZP vádjaira idézetekkel reagálnékos Szijjártó Péter együtt egyetlen értékelhető mondatot sem tudott mondani az ORTT döntése után. Föltűnő, de nem meglepő.

Mit is mondhatnának? Azt, amit az MSZP ORTT-s delegáltja, hogy szakmai döntés született, vagy azt, amit Orbán Viktor, hogy neki mint politikusnak ezzel nincsen dolga? Orbánnak lehet, hogy nincs, de azért akadtak olyan politikusok, akik úgy vélték, mégiscsak van ezzel dolguk. De ez kit is érdekelne, hiszen csak a köztársaság elnökéről és a köztársaság miniszterelnökéről van szó. Magyarország két legfőbb közjogi méltóságáról, akik személyükben magát az államot testesítik meg. Ők mondták be jó előre, hogy baj van, tessék óvni a verseny tisztaságát. Továbbá az ORTT elnökéről, aki először azt a pártok közötti mutyit nem nézte jó szemmel, hogy a Sláger és a Danubius verseny nélkül hosszabbíthasson, majd azt nem bírta elfogadni, hogy egy fideszes és egy MSZP-s kötődésű csoport, megérezve a lehetőséget, egymást kölcsönös támogatásukról biztosítva nyerjenek versenyt, magukat szétdoppingolva.

Bajnai Gordon és Sólyom László már nem tehet semmit. Amit tehettek, megtették, előre szóltak - ebben az ügyben teljes mozgásterüket kitöltötték. Sólyom László persze elgondolkodhat azon, hogy vajon nincs-e valami végtelenül cinikus él abban, ahogy Navracsics Tibor és Szijjártó Péter folyamatosan köszönjük, elnökurazik. Majtényi László is kijátszotta minden kártyáját, ha kellett, tiltakozott, ha kellett, érvelt, mégis semmibe vették. A Fidesz ORTT-s delegáltja, Szalai Annamária utólag odamondhatja neki, hogy gyakran kívülálló értelmiségiként viselkedett, de ez, az előzmények ismeretében és Szalai szándéka ellenére, a legerősebb méltatássá válik. Majtényi nem először bizonyítja, hogy komoly ember, nem maradt más választása: le kellett mondania.

Így már a maga pőreségében áll előttünk, miként is mennek a dolgok. Ha az állam két első embere így figyel egy pályázatra, és mégis meg lehet csinálni gond nélkül mindezt, akkor vajon hogyan mennek a dolgok lejjebb? Ahol csak egy helyi adóról, helyi tévéről, helyi újságról, járdáról, vízről, rekonstrukcióról, közbeszerzésekről van szó. Milyen erők munkálkodnak alul? Hiszen elvileg az állam alsóbb szintjein is ott vannak a Sólyom Lászlók, Bajnai Gordonok, Majtényi Lászlók, csak nem állam- vagy kormányfőnek hívják őket, hanem jegyzőknek, közigazgatási hivatalvezetőknek. Így együtt képezik az államot. És ha az állam ennyire semmibe vehető, amennyire ez most nyilvánvalóvá vált, az a legóvatosabb megfogalmazásban is a demokrácia kisiklásával egyenértékű.

Gyurcsány Ferenc annak idején azt mondta, a Fidesz árnyékállamot működtet, s ez az állítása nyilvánvalóan megállja a helyét, elég csak az UD Zrt. körüli ügyekre gondolni. Ez önmagában is elég rossz, de a mostani események azt igazolják, hogy az állam maga is árnyékban van. A két nagy párt mocskos kis alkui gúzsba kötik, és ennél torzabb már az sem lesz, amikor a majdani egyetlen nagynak már alkudnia sem kell senkivel, elég lesz csak föltartania a kezét, és úgy mutatni: látjátok, tiszta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.