A frekvencialobbi evolúciója

Az országos kereskedelmi rádiók és a politika - jó értelemben vett - lobbikapcsolatának hosszú előélete van. A Sláger Rádió és a Danubius régóta tudatában volt annak, hogy idővel lejár a frekvenciája, s ennek érdekében közel másfél évvel ezelőtt érdemi lobbit indítottak mindegyik meghatározó parlamenti pártnál az automatikus hosszabbítás érdekében.

Nem a legfelsőbb emeleteken tárgyaltak, de frakciószinten - a felső vezetői kör jóváhagyásával - hamar biztatást kaptak: a készülő új médiatörvényben megkapják a kért támogatást. A Fidesz azonban idővel kiugrott a megállapodásból, és nem kért az új médiatörvényből, így a két kereskedelmi csatorna lobbieredménye is kútba esett.

Újabb kávéházi egyeztetések kezdődtek a jelenlegi médiatörvény módosítása érdekében, amely automatikus, verseny nélküli hosszabbítást biztosított számukra - a jelenlegi áron és feltételekkel. Tavaly decemberben át is passzírozták a parlamenten, a módosítást azonban Majtényi László ORTT-elnök érvelése alapján és a köztársasági elnök beadványa nyomán megsemmisítette az Alkotmánybíróság. A parlamenti pártok kezében nem maradt több eszköz: pályáztatni kellett. A Fidesz állítólag informális csatornákon időközben jelezte a szocialisták felé: ha verseny lesz, betolják a Lánchíd Rádiót és/vagy a Rádió1-et. Utóbbiért egyébként egy ideig a mostani pályáztatás során is lobbizott az ORTT kereszténydemokrata delegáltja, Tirts Tamás, de végül hátrébb húzták; a Rádió1-et pedig később ki is zárták rossz pályázata miatt.

A Sláger és a Danubius is folytatta a lobbizást, elsősorban a szocialistáknál, miután világossá vált, hogy a Fidesz oldala "bezárt". Megbízható forrásokból úgy tudjuk, hogy az MSZP pártigazgatója, Puch László, minden pályázóval külön-külön is tárgyalt.

Állítólag volt, aki azt ajánlotta az expártpénztárnoknak: ha a nyertes konzorcium átveszi őket, nemcsak anyagi, de "ideológiai" értelemben is támogatnák a baloldalt. Szocialista forrásaink ugyanakkor azt mondták: udvariatlanságként fogadták a baloldalon a később elbukott rádiók - elsősorban a Sláger - szimpátiakampányát, amely idő előtt politikai mutyit kiáltott.

"Erkölcscsőszként léptek fel, miközben a politikai lobbi eszközeit korábban ők maguk használták eredményesen. Irreálisnak kiáltották ki a másik két pályázó ajánlatát, miközben ők maguk sem a mostani áron nyertek, az ORTT idővel - feltehetően újabb lobbi eredményeként - csökkentette a koncessziós díjaikat", fogalmazott az MSZP felső vezetőihez tartozó egyik megbízható forrásunk, hozzátéve: korábban minden erőcsoport a Sláger és a Danubius érdekében tárgyalt, elsősorban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) és az amerikai üzleti körökkel fenntartandó kapcsolatnak köszönhetően. Tudniillik a Danubiusban az EBRD, a Slágerben pedig amerikai befektetők vannak jelen.

Több forrásból is úgy tudjuk, hogy Bajnai Gordon miniszterelnöknél az amerikai nagykövet is érdemben lobbizott; de erős nyomást gyakoroltak rá európai körútján az EBRD képviselői is. Korábban felvetődött, hogy amennyiben a kormány biztosítani tudná az EBRD befektetésének sorsát, úgy a banknál posztot kaphat Veres János expénzügyminiszter, az uniós biztosi poszt egyik lehetséges várományosa. Ez azonban csak annyiban igaz, hogy Veresnek korábban valóban ajánlottak két EBRD-s posztot is, de értesüléseink szerint végül inkább az Európai Számvevőszéknél kaphat állást - amennyiben Bajnai nem őt küldi Brüsszelbe. Mindenesetre a kormányfő a pályázati kihirdetés előtt állást foglalt az ügyben. Forrásaink szerint ezzel elsősorban az volt a célja, hogy jelezze: tiszta viszonyokat akar, és egyértelműsítse, hogy a kormánynak nincs felelőssége és beleszólása a folyamatokba.

A Sláger frekvenciáját elhódító, az Econethez köthető FM1-konzorcium viszont csak sokszoros áttéten keresztül köthető az MSZP-hez. Tény, hogy korábban a Wallis-csoport is része volt a tárgyalásoknak, ám végül kifaroltak; így a konzorcium most befektetőt keres. Több forrásunk így is azt valószínűsíti, hogy bizonyos áttéteken keresztül a szocialistákhoz kötődő csoportok is részesedéshez juthatnak. Ez utóbbi folyamat egyébként része az MSZP - idő utáni - médiaépítésének. Egy, a Népszabadság birtokában lévő belső dokumentum szerint az MSZP politikai menetrendjében épp most értek ahhoz a szakaszhoz, amely szerint fel kell tárni "a magyar médián belüli frontvonalakat, tulajdonviszonyokat, politikai érdekeket és irányultságokat, illetve a várható fejleményeket; egyúttal biztosítani a baloldali befolyás erősítését". Ennek részét képezi egyébként a Népszava online változata és a stop.hu internetes hírportál fúziója. Ugyanakkor egy vezető szocialista elnökségi tag lapunknak az ügyek kapcsán azt mondta: "a legnagyobb bajunk, hogy nem kezeltük és kezeljük megfelelően a médiát; a kuratóriumokban ülő delegáltjaink közül is sokan önjáróak, és azt hiszik: jobban tudják, mire van szüksége az MSZP-nek, mint mi, magunk".

Ami a szocialistáknál "médiaépítés", az a Fideszhez közeli médiabirodalomnál "frissítés" - fogalmazott egyik forrásunk. Menet közben ezért is tették le a voksot az Advenio Zrt. mellett, mely Nyerges Zsolt ügyvéd, illetve az Infocenter.hu által megvásárolt Lánchíd Rádió cégének a tulajdonában van. Az Advenio nem is titkolja, hogy közel áll a Fideszhez kapcsolható médiabirodalomhoz. Az Advenio egyébként Fellegi Tamás médiaüzletember érdekeltségi köréhez tartozik. (A nagyvállalkozó a többségi tulajdonosa az Infocenter.hu nevű projectcégnek is, mely ősszel megvásárolta a Heti Választ.)

Forrásaink szerint a jobboldali médiabirodalmak építésénél "a nagyok között nincs érdekellentét", "most egy kötelékben repülnek". A rádiófrekvencia-döntésről lapunk érdeklődésére Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának a vezetője tudatta: "a médiahatóság döntése nem pártügy. Ezért ezt nem is kívánjuk kommentálni." Hasonlóképp nem kívánt az ügyben nyilatkozni Nyakó István, az MSZP szóvivője sem. Mintha összebeszéltek volna.

Hiába lobbiztak
Sláger rádió
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.