Ingatlanunk értékét is felbecsüli az APEH

Az APEH kérésre a jövőben megtámadhatatlanul meghatározhatja egy-egy lakóingatlan forgalmi értékét. Ennek a vagyonadó bevezetése után lesz különös jelentősége. A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent rendelet teszi ezt lehetővé. Egy online adatlapot kell ehhez le-, illetve kitölteni, feltüntetve az ingatlan fontosabb jellemzőit. Az adóhivatal ésszerű határidőn belül elektronikus levélben válaszol.

Szokatlan, hogy az adóhatóság értékbecslőként lép fel. Erre magyarázat, hogy az APEH forgalmiérték-adatbázisa elég nagy ahhoz, hogy megelőzve a későbbi vitákat, netán pereket, pontos értéket állapítson meg. Ez azért fontos, mert csak 30 millió forintos értékhatár fölött kell adózni. Az APEH értékelése senkit nem kötelez, mert az adót önbevallás alapján kell fizetni. Ám aki úgy dönt, elfogadja az APEH által megadott összeget, kellemetlenségektől kímélheti meg magát. Ha valós adatok alapján kérte az érték meghatározását, ám ellenőrzés során kiderül, hogy a valós érték magasabb, az adóhatóság nem szabhat ki bírságot.

Egyelőre azonban még nem tudni, hogy a jövő évtől bevezetendő vagyonadó kiállja-e az alkotmányosság próbáját - az erről szóló törvényt ugyanis az ombudsman megtámadta az AB előtt. Szabó Máté kifogásolja, hogy az adóhatóságnak a törvény gyakorlatilag korlátlan mérlegelési jogot biztosít, az adóalap meghatározásának bizonytalan volta ezért az állampolgári jogok biztosa szerint súlyosan sérti a jogbiztonság követelményét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.