Harag a Sláger és Danubius elnémulása után

Az ORTT szerdai döntése ellen tiltakozva lemondott e testület elnöke, Majtényi László, megdöbbenésének adott hangot az MDF elnök asszonya és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. A kormányfő visszafogottan adott hangot fenntartásainak, Orbán Viktor pedig nem lát okot véleménynyilvánításra.

Tegnap lemondott Majtényi László, az ORTT elnöke. Lemondását az államfő elfogadta. A köztársasági elnök álláspontja szerint, ahogy a sajtószabadságot veszélyeztette, hogy pályázat nélkül, törvénnyel hoszszabbították volna meg az országos kereskedelmi rádiók frekvenciahasználatát, úgy az is sajnálatos, ha egy frekvenciapályázatra a pártpolitikai alkuk gyanúja vetülhet.

Majtényi tavaly április óta áll a médiahatóság élén. Az országos földi sugárzású rádióadók pályázati eljárásban egy sor kérdésben folyamatosan különvéleményét hangoztatta az általa elnökölt, pártok által delegált tagokból álló testülettel szemben. A szerdai végső döntés után, amely a Sláger Rádió és a Danubius eddigi frekvenciáit új pályázóknak adta, az elnök tegnap bejelentette: programja szerint azon munkálkodott, hogy minél közelebb vigye a médiahatóság működését a közpolitikához, miközben távol tartja a pártpolitikától. Tekintettel azonban arra, hogy megítélése szerint ennek a programnak a végrehajtása - függetlenül az intézmény munkájában elért egyéb sikerekről - teljes mértékben lehetetlenné vált, 2009. november 30-i határnappal lemond elnöki megbízatásáról és testületi tagságáról.

Majtényi döntését akár Dávid Ibolya tegnap reggeli nyilatkozatával is indokolhatta volna. Eszerint ugyanis az MDF tiltakozik a Fidesz és az MSZP nagykoalíciós osztozkodása ellen és elfogadhatatlannak tartja a "pártrádiók" alakulását.

Amint az várható volt, az országos működésének befejezésére készülő két rádió hallgatói tegnap elkeseredetten, felháborodottan fogadták a médiahatóság döntését. A Slágeren szabadabban, a Danubiuson visszafogottabban kommentálták a tiltakozó SMS-eket és telefonokat. A reggeli adásokban elhangzott: a Danubius vezetősége arra utasította a műsorvezetőit, hogy ne kommentálják a tiltakozásokat. Az egymás iránti szolidaritás jeleként tegnap egy rövid időre össze is kapcsolódott a Sláger és Danubius reggeli adása.

A csatornák eltérő magatartásának oka a tulajdonosi háttérben kereshető. Az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) - az Accession Mezzanine Capital befektetési alap legnagyobb befektetőjeként - a Danubius Rádió egyik jelentős tulajdonosa, márpedig ez az európai, államközi bank aligha kíván konfrontálódni a magyar politika vezető erőivel. A Slágert ellenben egy szakmai befektető, az amerikai Emmis médiavállalat birtokolja, melynek kevésbé van oka az óvatosságra.

A budapesti amerikai nagykövetség - amely információink szerint az elmúlt hetekben a médiahatóságnál, illetve magas kormányzati körökben is lobbizott a Sláger Rádió érdekében - is reagált az ORTT szerdai döntésére. - Figyelemmel követjük a Sláger Rádió ügyét az amerikai nagykövetségről is - mondta lapunknak Jan Krc sajtóattasé, aki szerint a Sláger amerikai tulajdonosa, az Emmis médiavállalat munkatársai Budapesten vannak, és minden bizonnyal fellebbeznek a döntés ellen. Krc szerint nem tartanak attól, hogy a döntés a sajtószabadságot veszélyeztetné Magyarországon, de nem szeretnék, ha hasonló helyzet állna elő, mint Oroszországban, ahol a piaci alapon működő rádió- vagy tévéadókat politikai okokból szorították ki.

Heal Edina, a Sláger Rádió vezérigazgatója megerősítette: jogsértőnek tartják a döntést, ezért perelnek, de arról még nem kívánt beszélni, milyen alapon támadják meg az ORTT-t. Kérdésünkre, hogy a Sláger végképp kivonul-e a rádiós piacról, avagy megpályáznak-e regionális frekvenciákat, Heal úgy reagált: nekik ez a frekvencia az otthonuk, megharcoltak érte, és szeretnének maradni. Még az sem biztos, hogy beszüntetik az adást november 18-án éjfélkor. - Szeretnénk maradni a határidő után is, gondolkodunk azon, hogyan lenne ez lehetséges, mondta a vezérigazgató. Kijelentette, a hallgatók melléjük álltak, őket akarják hallgatni, nem pedig a politikusok hazugságait.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége tegnapi közleményében az ORTT döntése ellen tiltakozva hangsúlyozza: két széles körben kedvelt, politikamentes, szórakoztató csatorna helyett két feltehetően pártkötődésű rádió kap teret, ami sérti a demokratikus közélet normáit, valamint a médiafogyasztó közönség érdekeit.

A miniszterelnök és a Fidesz elnöke az Európai Tanács soros ülése előtt Brüsszelben nyilatkozott a Független Hírügynökségnek az ORTT szerdai döntéséről. Bajnai Gordon szerint majd az idő dönti el, hogy az ORTT döntése kielégíti-e a közérdeket. A kormányfő szerint ebben az esetben az a közérdek, hogy a minél nagyobb legyen a frekvenciák nyerteseitől a köznek beérkező összeg, illetve hogy az országos kereskedelmi rádiók hallgatói biztosak lehessenek benne, hogy politikailag független híreket hallgathatnak. Bajnai szerint, ha a nyertes pályázók később nem fizetik be a versenytársaiknál nagyobb ígért koncessziós díjat, akkor tulajdonképpen átverték az ORTT-t. Orbán Viktor szerint a frekvenciák kérdése gazdasági ügy: volt egy verseny, amelyen eredményt és nyerteseket hirdettek, amennyiben ez megfelelt a jogi előírásoknak, akkor neki, mint politikusnak ezzel "nincs dolga."

Az ORTT lemondott elnöke beszél a Nemzeti Média Kerekasztal ülésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.