Gusztos - a hosszútávfutó magánya

Újabb SZDSZ-politikus intett búcsút a pártnak. Gusztos Péter, a liberális párt parlamenti frakcióvezető-helyettese nem indul a jövő évi választáson.

- Kedden levélben búcsúzott el az SZDSZ-től. Miért éppen most?

- Azt jelentettem be, hogy nem indulok a választáson, s hogy döntésem az SZDSZ és a mostanában megalapított valamennyi liberális párt és egyesület esetleges jelöltségére egyaránt vonatkozik. Úgy éreztem, még a jelöltállítási folyamat elején illik tisztázni ezt. A nyáron, amikor pártelnök-jelöltségem is szóba került, azt gondoltam, még az EP-választási kudarc után is talpra lehetne állni. Nem önmagában az eredmény volt ugyanis az, ami a párt katasztrófáját visszafordíthatatlanná tette, hanem az arra adott belső reakciók. Mindenki elindult a saját feje után. Az "új" SZDSZ néhol antiliberális elemeket mutat, a megújulást üres lózungokkal mímeli. Lassan hetente alakul új liberális párt vagy egyesület. Az atomizálódás intézményesült, a széthullás folyamata visszafordíthatatlan. Az elkisgazdásodásban nem kívánok aktív szerepet vállalni.

- Csak passzívat? Képviselői mandátumától nem válik meg, párttagságát a választásokig fenntartja.

- Volt, aki lemondott a mandátumáról, de megtartotta a párttagságát, mások kiléptek a pártból, de maradtak a frakcióban. Egyik út sem szimpatikus számomra.

- Frakcióvezető-helyettesi megbízatása decemberben lejár. Azt sem vállalja tovább?

- Erről a frakciónak kell döntenie. Azokat a feladatokat, amelyekkel megbíznak, ellátom a ciklus végéig.

- Retkes Attila válaszleveléből kiderül: ők sem számolnak önnel 2010-ben. "A választáson azokat szeretnénk indítani, akik szívvel-lélekkel dolgoznak az SZDSZ megújításáért, megerősítéséért. Te pedig - mint leveled is tanúsítja - már nem tartozol ezek közé.", írja a pártelnök.

- Nyolc éven át voltam az SZDSZ vezetésének tagja, két kampányt csináltam végig ügyvivőként. Tudom, hogyan működik a jelöltállítás. A mi időnkben alulról indult, nem a pártvezetés jelölte ki az indulókat, csak vitás esetekben avatkozott közbe. A pártelnök két hónapja még frakcióvezetőnek akart felkérni...

- Búcsúlevelében érzékeltette, hogy nem végleg távozik. Mitől teszi függővé, hogy vállal-e újra szerepet?

- A liberális választók megérdemlik, hogy legyen büszkén vállalható, erős pártjuk. Most szembe kell nézniük azzal, hogy miközben a kétharmados Fidesz-győzelem esélyét növelve osztódással szaporodnak a szavazatukra pályázó szervezetek, önálló parlamenti képviseletük egy időre megszűnik. Ezt 2010 után az alapoktól kell újraépíteni. Ráadásul nagy az esély arra, hogy a politika teljes, nem jobboldali része mély, elhúzódó személyi és szervezeti válságba kerül. Ez remélhetőleg mindenkit önvizsgálat elé állít. Én kamaszkorom óta politikával foglalkozom. A liberális politikacsinálás ambíciójáról nem tudok és nem is akarok lemondani. Hogy hol lesz számomra cselekvési lehetőség, az a jövő zenéje. Harminchárom éves vagyok, amatőr maratonistaként tudom, hosszú út áll még előttem és a hosszútávfutónak olykor a magányt is tűrnie kell.

Gusztos politikai pályafutása

 

1990-ben, 14 évesen plakátragasztóként részt vett az SZDSZ kampányában,

1994-ben, nagykorúsága napján belép az SZDSZ-be,

1999-ben társalapítója az SZDSZ Új Generációnak,

2001-től 2009 nyaráig a párt országos vezetőségének tagja,

2002-2003-ban az Új Generáció elnöke,

2002 óta képviselő, a parlamenti frakció helyettes vezetője, az emberi jogi bizottság tagja.

Az elkisgazdásodásban nem kíván aktív szerepet vállalni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.