Politikai vihar: Kettős állampolgárság kettős mércével

Jelen formájában nem támogatja az MSZP az ellenzéki frakciószövetség kettős állampolgárságra vonatkozó indítványát, további garanciákról akar tárgyalni. A szocialisták szerint a Fidesz- KDNP azzal, hogy benyújtotta az indítványt, "kiugrott az egyeztetési folyamatból", s nem is keresi a konszenzust.

Hosszas vita után hozott csak állásfoglalást az MSZP elnöksége a Fidesz-KDNP kettős állampolgárságra vonatkozó javaslatáról. Az ellenzéki indítvány célja, hogy a határon túli magyarok könnyebben szerezhessenek magyar állampolgárságot. A Semjén Zsolt (KDNP), Simicskó István (KDNP) és Németh Zsolt (Fidesz) jegyezte indítvány eltörölné a magyar állampolgárságról szóló jogszabályból azt a feltételt, mely szerint az igénylőnek életvitelszerűen Magyarországon kell élnie.

Az MSZP elnöksége támogatja ugyan a honosítási folyamat felgyorsítását, de az ellenzéki beadványt ebben a formájában nem. A szocialisták tovább egyeztetnének olyan kérdésekről is, hogy az állampolgárság megadása mellett csak a ténylegesen áttelepülők kaphassanak szavazati jogot is, a szociális ellátásban való részvétellel pedig csak a közteherviselésben résztvevők élhessenek. A kormánypárt és az ellenzék közt az utóbbi időben folyamatosak voltak a háttéregyeztetések, a most benyújtott dokumentum is tárgyalási alap volt, konszenzus azonban nem született. A Fidesz-KDNP azonban azzal, hogy benyújtotta az indítványt, fölrúgra a folyamatot.

- A Fidesz-KDNP kiugrott az egyeztetési folyamatból, nem várta meg, hogy a kérdésben konszenzus alakulhasson ki - nyilatkozta lapunknak Kozma József, az MSZP külügyi és európai integrációs munkacsoportjának vezetője. A képviselő szerint a választójogi és a szociális ellátásbeli kérdéseket mindenképpen rendezni kell.

- Az indítvány elsietett benyújtásával a Fidesz a társadalmi vitát kerülte meg. Nem véletlen, hogy kormányon a Fidesz sem ugrott neki a helyzet rendezésének. Az MSZP nyitott a megoldásra, de csak akkor látja lezárhatónak a folyamatot, ha ezek a garanciák beépülnek a jogszabályba. Ezekre nemcsak a honi, de a határon túli állampolgároknak is szükségük van, hogy ne válhassanak politikai manipuláció áldozataivá - fogalmazott Kozma.

Szocialista forrásaink szerint a Fidesz "kiugrásának" két oka volt: kellemetlen helyzetbe hozni az MSZP-t, s megpróbálni még a választások előtt rendezni a kérdést. A következő ciklusban ugyanis - amennyiben bejut a Jobbik a parlamentbe - olyan radikális beadvány is születhet az ügyben, amelytől a Fidesz lesz kénytelen hátrálni.

Németh Zsoltot, a Fidesz szakpolitikusát - és a javaslat egyik beterjesztőjét - nem értük el. Ugyanakkor a Fidesz-KDNP frakciószövetség egyik vezető politikusa azt mondta: nem az volt a cél a törvényjavaslat előterjesztésekor, hogy a határon túli magyarok számára szavazati jogot biztosítsanak. Azt szeretnék, hogy legyen törvény a kettős állampolgárságról még a ciklusban. "A Fidesz-KDNP nem zárkózna el az elől, hogy a különböző juttatásokra (tb, szociális támogatások) vonatkozóan az Országgyűlés később fogadjon el módosítást, akár egy salátatörvényt, hogy egyértelmű legyen, mire jogosultak és mire nem a magyar állampolgárságot megszerző, de életvitelszerűen nem Magyarországon élő állampolgárok", mondta forrásunk.

Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője úgy regált: a szocialisták meg akarják akadályozni az állampolgárság megadását a határon túli magyarok számára. "Megengedhetetlen, hogy a szocialisták első- és másodrangú állampolgárokat csináljanak a magyarokból", fogalmazott a kereszténydemokrata szóvivő, hozzátéve: a szocialisták törekvését a határon túli magyarok megalázásának vélik. Retkes Attila, az SZDSZ elnöke már korábban közölte, hogy a liberális párt feltételekkel, de kész támogatni a törvénymódosítást. Álláspontjuk szerint a ténylegesen át nem települők társadalombiztosításra nem lennének jogosultak, ahogyan a választójog feltétele is az életvitelszerű magyarországi tartózkodás lenne.

A népszavazást kezdeményező Magyarok Világszövetségének 2004. december 5-i Kossuth téri tüntetésén Molnár Tamás a Jobbik akkori alelnöke tiltakozásul elégeti útlevelét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.