Balatonring: Öt helyett tíz futam

Még el sem készült a gyorsasági-motoros-versenypálya Sávolyban, de a világbajnokság jogtulajdonosa, a spanyol Dorna Sports S. L. máris szerződést hosszabbított. Az előzetes tervekkel ellentétben ugyanis nem öt, hanem tíz éven át rendeznek motoros-világbajnoki futamokat a somogyi község területén jövőre elkészülő versenypályán, a Balatonringen - jelentette be tegnap Sávolyban Ujhelyi István és Suchman Tamás, a beruházás két kormányzati megbízottja.

A politikusok emellett megerősítették lapunk korábbi hírét, miszerint kormánygaranciát kap a ringet építő beruházó a Magyar Fejlesztési Banktól remélt hiteléhez. A spanyol Sedesa-csoport részvételével létrehozott konzorcium projektcége, a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. legfeljebb 25 éves futamidejű, s legfeljebb 15,3 milliárd forintos kölcsönének nyolcvan százalékára vállal garanciát az állam.

Mindez azt jelenti: lényegében biztosnak tekinthető a csaknem 90 millió euróba kerülő pálya megépítése és jövője. A kormánygarancia birtokában ugyanis aligha kérdéses, hogy a Magyar Fejlesztési Bank biztosítja-e a beruházónak a kért s a munkálatok befejezéséhez szükséges, mintegy 50 millió eurós kölcsönt. Így a ring időben, azaz jövő nyárra elkészülhet, s 2010 szeptemberében megrendezhetik az első magyar nagydíjat.

A világbajnoki futamok mellett a versenypályán szinte minden hétvégén lesz autós-motoros rendezvény, így számítások szerint a ring évente 400 ezer turistát vonz a térségbe. A beruházó egyik képviselője lapunknak elmondta: tartják az ütemtervet, a földmunkákkal már szinte teljesen végeztek, tavasszal pedig kezdődhet az aszfaltozás s a kiszolgáló létesítmények építése.

Lassan kirajzolódik a pálya: a földmunkákkal már végeztek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.