Élni csak kell valahogyan

Több Somogy megyei falu nehéz sorsú roma családjai azt szeretnék, ha a rendőrség nem lépne fel a megélhetésüket megkönnyítő guberálás és fémgyűjtés ellen - ezt hangoztatták egy tegnapi kaposfői fórumon. A megyei rendőrkapitány arra kéri beosztottjait, hogy emberségesen lépjenek fel intézkedéseik során.

A kaposfői plébánián rendőrök, faluvezetők és romák beszélgettek tegnap arról, hogy miképp lehet legálissá - vagy eltűrtté - tenni a környékbeli cigányság számára a fémgyűjtést és a kukázást. A megbeszélést Somos László helyi plébános szervezte. Somos László öt falu - Bárdudvarnok, Kaposfő, Kaposmérő, Kisasszond és Kiskorpád - papja, a plébános emellett egy katolikus alapítványt irányít, ami az említett községek 600 roma hívőjét élelemmel, tápszerrel, pelenkával, ruhával, munkával és oktatással segíti. Az e falvakban élő romák többségének nincs szakmája, így esélyük sem arra, hogy tartósan munkához jussanak.

A családok megélhetését ezen a környéken a segély, a közmunka és a gyermekek után járó ellátás biztosítja. A romák 15-20 éve fémgyűjtéssel egészítik ki jövedelmüket, továbbá azzal, hogy Kaposvárra járnak kukázni. Csakhogy a rendőrök - mivel ezek a tevékenységek illegálisak a somogyi megyeszékhelyen - gyakran feljelentik őket.

Somos László a tegnapi fórumon elmondta: ezekben a famíliákban az egy főre jutó jövedelem 15-18 ezer forint, ezért az alkalmankénti 10-20 ezer forintos bírság elviselhetetlen számukra.

A fórumon megszólaló rendőri vezetők ezt nem vitatták. Kemény Gábor, Kaposvár rendőrkapitánya ugyanakkor kijelentette: rendőrei ezután sem tehetnek mást, mint eddig. Az ócskavasgyűjtéshez ugyanis végzettség és engedély kell. Ha ez nincs, és valaki mégis rendszeresen gyűjt, akkor a rendőr kénytelen a gyűjtőt feljelenteni. A guberálást pedig Kaposvár önkormányzata rendelettel tiltotta meg, ezért kell eljárni a kukázókkal szemben a somogyi megyeszékhelyen.

A fórumon részt vevő romák elkedvetlenedtek a választól, miután a fémgyűjtéshez szükséges tanfolyam - vizsgával, utazással, engedéllyel együtt - legalább 150 ezer forintba kerül. Ennyi pénze egyik gyűjtőnek sincs. Kemény Gábor közölte: a fémgyűjtést jövőre - a fémtolvajok komoly károkozása miatt, parlamenti felhatalmazással - még szigorúbban ellenőrzik.

Ekkor azonban Somos László azzal érvelt: a Kaposfőn és környéken élő romák nem tolvajok, ők csak a szeméttelepen talált, napi 2-4 kiló fémet viszik a gyűjtőhelyre. A kapitány széttárta karját: ő ezt elhiszi, de a rendőrök az engedély hiánya felett nem hunyhatnak szemet.

Mergancz Sándor, Somogy megye rendőrfőkapitánya ugyanakkor hozzátette: arra kéri rendőreit, mindenkor emberségesen lépjenek fel, s ha lehet, ne jelentsék fel a szabálytalankodókat, hanem figyelmeztessék őket.

Harangozó Csaba, Kaposmérő polgármestere úgy vélte: a romáknak nem arra kellene várniuk, hogy egy alapítvány vagy a munkaügyi központ majd finanszírozza a fémgyűjtő tanfolyamot, hanem élniük kellene a közmunkaprogramok kínálta lehetőségekkel. Erre több jelenlévő roma úgy reagált: ezek a programok nem biztosítanak mindenkinek munkát. Ezt utóbb a polgármester elismerte.

A fórumról hazafelé jövet találkoztam egy kaposmérői romával, aki a közeli szeméttelepen - legalábbis állítása szerint - két és fél kiló fémet gyűjtött. Tehette, hiszen tegnap nem kellett tartania rendőri kontrolltól: faluja káembése ugyanis ott ült a fórumon.

Ma ez már másképpen lesz. Azt mondta, tudja. De akkor is gyűjteni fog. Élni csak kell valahogyan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.