'Itt mindenki tudja, kik gyilkoltak'

Helyszíni tárgyalással folytatódott kedden Olaszliszkán a másodfokú bírósági eljárás Szögi Lajos tanár meggyilkolása ügyében. Az első fokon életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt másodrendű vádlott azt mondta. "Itt mindenki tudja, kik gyilkoltak, ki ugrált Szögi Lajoson, de senki nem mondja el az igazat".

Szögi Lajos 44 éves tiszavasvári tanárt 2006. október 15-én fényes nappal verték agyon az olaszliszkai Kossuth utcában, mert egy roma kislány hozzátartozói azt hitték, hogy kocsijával elgázolta a gyereket. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bíróság a nyolc vádlottat első fokon, nem jogerősen, társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek.

A másodrendű vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték, a többi felnőtt korú vádlott tizenöt évi fegyházbüntetést kapott, míg két - a bűncselekmény elkövetésekor még fiatalkorú - vádlottat tízévi, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítéltek. Az ügyész az összes felnőtt korú vádlottra életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte.

A másodfokú tárgyalás hétfőn kezdődött a Debreceni Ítélőtáblán, majd kedden, kiemelt rendőri biztosítás és jelentős érdeklődés mellett, Olaszliszkán folytatódott.

A helyszíni tárgyalás során az ítélőtábla bírói tanácsa is megismerte a bűncselekmény helyszínét - közölte Koszta János, az ítélőtábla sajtótitkára. Az eljárás másik eredménye az volt, hogy a harmadrendű vádlott, Sz. András kijelentette: a gyilkosságot követő "összebeszélés alkalmával" - bár ő maga nem vett részt az ütlegelésben - magára vállalta a bűncselekményben való részvételt. Erre - mint ahogyan a vádlott elmondta - nyomós oka volt, aminek hátteréről a szerdai tárgyalási napon, vagyis ma kíván beszámolni.

Sz. András azt sem akarta elmondani, hogy kik voltak azok, akik a kislány vélt elgázolása után elsőként futottak Szögi Lajos autójához.

A nyolc vádlott közül öten működtek együtt a bírósággal. Az első fokon életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt másodrendű vádlott - az elsodort kislány apja, idősebb H. Dezső - hol könnyeivel küszködve, hol kissé indulatosan idézte fel a három évvel ezelőtti eseményeket. "Itt mindenki tudja, kik gyilkoltak, ki ugrált Szögi Lajoson, de senki nem mondja el az igazat", mondta a tegnapi, helyszíni tárgyaláson. Szerinte a bíróság az elsőfokú tárgyalás során "nem az igazi tanúkat" hallgatta meg, feleségét pedig ártatlanul ítélték el felbujtóként, mert az valójában más volt. Meg is nevezte az aszszonyt, aki elmondása szerint egyebek mellett azt kiabálta, hogy "meghalt a gyermek", valamint azt, hogy "öld meg a magyart!" Felesége - az ötödrendű vádlott - meghallgatásán ugyanígy nyilatkozott.

Koszta János, az ítélőtábla sajtótitkára a helyszíni tárgyalás végén azt közölte: a jelenleg folyó, másodfokú eljárás során már nincs lehetőség új vádlottak bevonására. Az ítélőtábla az elsőfokú ítéletet helyben hagyhatja, megváltoztathatja a büntetési tételeket, vagy hatályon kívül is helyezheti, ami új elsőfokú eljárás lefolytatását jelentené.

A tervek szerint november 6-án hirdethet ítéletet az olaszliszkai ügyben a Debreceni Ítélőtábla.

Az olaszliszkai per egyik vádlottja Balla bíróval tisztázza a részleteket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.