Áldozatnak hazudják magukat a szállásért

Bántalmazottnak, családon belüli erőszak áldozatának hazudják magukat lakhatási, anyagi gondokkal küzdő családok, hogy bekerülhessek a valódi életveszélyben lévők számára fenntartott krízisközpontokba.

Pár héttel ezelőtt egy hátrányos helyzetűekkel foglalkozó alapítványtól hívták az egyik, bántalmazott nőket és gyerekeket befogadó krízisközpontot. Segítséget kértek egy megvert nőnek és kamasz lányának. A nő azt állította, hogy élettársa rendszeresen veri őket, ezért el kellett menekülniük. A budapesti központokban nem volt szabad hely, ezért egy Győr-Moson-Sopron megyei központban helyezték el őket. Itt egy alaposabb beszélgetés során kiderült: a nőt és a lányt soha nem bántotta a férfi. Az viszont igaz, hogy közös otthonukból elzavarta a nőt. Nem volt hova menniük, ezért találta ki az asszony a bántalmazásról szóló történetet.

Az is kiderült, hogy már több anyaotthonból kitiltották, mert távozásakor nemegyszer magával vitte a heti vagy havi élelmezésükre szánt - az otthontól kapott - pénzt. A nő innen is elment, majd néhány óra múlva, más néven, újra hívta a krízisközpontot. Újra találtak neki szállást, ahol ismét a korábbi forgatókönyv szerint alakultak a dolgok.

Négy és fél éve vannak Magyarországon úgynevezett krízisközpontok, amelyek a családon belüli erőszak következtében beállt válságok azonnali kezelésére szolgálnak. Ezekben a rászorulókat azonnal elhelyezik. Jelenleg mintegy száz férőhely van, ami nem fedezi az igényt, de nemcsak emiatt nem tudnak minden segítséget kérő családot elhelyezni. A fenti történet szereplőihez hasonlóan ugyanis jó néhány család ezeket az intézményeket használja lakhatási problémái átmeneti megoldására.

Ha valaki nincs krízishelyzetben, nem bántalmazzák, de egyéb, anyagi, lakhatási problémái vannak, akkor a családok átmeneti otthonában helyezik el. Megközelítőleg 3200 ilyen férőhely van, de olyan sok a rászoruló, hogy egy-másfél évet kell várni, mire egy család beköltözhet. - Szájhagyomány útján terjed, hogy a krízisközpontokba való bekerüléshez nem kell ennyit várni, ezért előfordul, hogy "kiokosítják" egymást, és elfoglalják a helyet a valóban rászorulók elől - mondja Zelenák József, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat vezetője.

A lakhatási vagy egyéb magánéleti problémákkal küzdő - de nem bántalmazott - rászorulók előadják, hogy veri őket a partnerük, hogy a gyerekek veszélyben vannak, hogy beköltözhessenek a krízisközpontba. - A hívásokat szakembereink szigorú protokoll szerint szűrik, de csak azzal tudnak dolgozni, ami "átjön a telefonon". Sokszor csak az elhelyezés után derül ki, hogy a bántalmazott tíz éve kapott utoljára egy pofont az élettársától - teszi hozzá.

Aztán, ha letelik a központban tölthető idő, ezek a családok - mivel elvileg veszélyben vannak - nagyobb eséllyel költözhetnek be egy úgynevezett félutas házba vagy egy családok átmeneti otthonába. Ezeken a helyeken olyan feltételeknek kell megfelelni (az anyának dolgoznia kell vagy legalábbis munkát keresnie), amelyeket a családok egy része nem tud - vagy nem akar - teljesíteni. Kimennek az otthonból, pár napra hazamennek a partnerükhöz vagy rokonoknál húzzák meg magukat, aztán újra bejelentkeznek egy krízisközpontba.

- Elutasítani nem tudjuk őket, mert azzal azt kockáztatjuk, hogy az utcára kerülnek, ha viszont befogadjuk, esetleg egy valóban életveszélyben lévő anya elől veszik el a helyet - magyarázza Zelenák. Ezeket a családokat nevezik a szakemberek rendszerhasználóknak. Néhány tucatnyian vannak, de a válság hatására az utóbbi időben nő a számuk. - Érzékelhetően többen lettek, sőt megjelentek a többgenerációs rendszerhasználó családok is - állítja. Ilyenkor nemcsak az anya és a gyerekek, de a nagymama is segítséget kér, azt állítva, hogy őt is bántalmazzák.

Az évekig tartó központból központba vándorlást a gyerekek szenvedik meg a legjobban. - Beíratják őket az iskolába az egyik városban, aztán, egy hónap múlva, amikor a családnak mennie kell a krízisközpontból, kiveszik - meséli. A vezető szerint ők annyit tehetnek, hogy igyekeznek minden családot a alaposan megismerni, kiszűrni, hogy ki van valódi veszélyben és ki "csak" nagyon nehéz élethelyzetben. De ha sikerül is kiszűrni ez utóbbiakat, a családok átmeneti otthonában, ahová menniük kellene, nincs elég hely. Ezzel a kör bezárult.

Zelenák József szerint a férőhelyek számának növelése vagy más ellátási formák és módszerek fejlesztése, megjelenése jelenthetne megoldást, de erre nem sok esélyt lát. - Az intézmények támogatása a válság miatt csökken, így nem látok esélyt arra, hogy a helyzet a közeljövőben változzon - mondja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.