Lépéskényszerben a korrupció ellen

A kormány benyújtotta a parlamentnek az antikorrupciós törvényjavaslat-csomagot. A javaslatok - egyebek között - a Közbeszerzések Tanácsának alapjain létrejövő Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal felállítását, a korrupcióellenes bejelentők védelmét célozzák. Módosítanák a közbeszerzési törvényt, a büntető törvénykönyvet, pontosítanák a polgári perrendtartásról szóló törvényt, kiegészítenék a tisztességtelen piaci magatartás tilalmáról szóló törvényt.

Alapvetően kedvezően értékelte a Bajnai Gordon miniszterelnök által bejelentett javaslatokat tegnap több, az MTI által megkérdezett érdekvédelmi szervezet. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint szükség van az új Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalra. Hüttl Tivadar, a TASZ munkatársa szerint korrupcióellenes küzdelemnek elvileg megvannak a csatornái, amelyeknek működniük kell, ilyen az ügyészség, a rendőrség. Ha ezek normálisan vizsgálnák ki az ügyeket, és komoly eredményeket érnének el, nem lenne szükség ilyen hivatal felállítására, de ez sajnos nem így van.

A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója, Alexa Noémi azt mondta: szervezetük kezdeményezte a közérdekű bejelentők védelmének szabályozását, illetve a közbeszerzéseknél az átláthatósági megállapodások bevezetését. Örül, hogy ezek a javaslatok apróbb módosításokkal bekerültek a javaslatba.

E kérdéskörhöz tartozik, hogy a parlamentben tegnap ellenszavazat nélkül úgy döntöttek a képviselők, hogy felállhat a Fidesz által javasolt King's City-vizsgálóbizottság. Ez a Sukorónál tervezett kaszinóépítéssel kapcsolatos kormányzati tevékenységet vizsgálná. Olyan kérdésekre kívánnak választ adni, mint például: "Milyen döntési joggal rendelkezett az ügyben Bajnai Gordon, és milyennel Veres János?". A miniszterelnök korábban közölte: támogatja az ügy kivizsgálását.

Nem született viszont megállapodás a parlamenti pártok között arról, hogy támogatják-e a Transparency International Magyarország és a Freedom House Europe kampányfinanszírozásról szóló törvényjavaslatát. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF igen, de a javaslatot kiegészítenék a pártfinanszírozásra vonatkozó felvetésekkel. A Fidesz és a KDNP ígéretet tett rá, hogy a jövő hét közepére elkészíti javaslatait. Molnár Bálint,
a Tranparency igazgatóhelyettese lát esélyt arra, hogy egy kompromisszumos javaslatot minden parlamenti párt támogasson, és megvalósuljon a két civil szervezet célja: a 2010-es parlamenti választások ne legyenek törvénysértők, amint az borítékolható, ha az érvényes törvény alapján zajlanak le.

Az átláthatóságot az eddigieknél jobban biztosító kampányszámla bevezetésével a civil szerveztek szerint minden parlamenti párt egyetért, a kampányidőszak hosszával kapcsolatban vannak vitáik. A Fidesz és KDNP szintén a jövő hét közepére ígérte továbbá, hogy megvitatja, mekkora legyen az a legnagyobb összeg, amit a pártok kampányra fordíthatnak. A két társadalmi szervezet azt javasolja, hogy a jelenlegi egymillió forint helyett képviselőjelöltenként ötmillió forintot lehessen költeni. Ezzel nem részesülnének a pártok több állami támogatásban, mert több kutatás is kimutatta, hogy az előző kampányban ezt a limitet jóval túllépték. Szerintük minden parlamenti pártnak jól felfogott érdeke, hogy törvényes keretek között kerüljön be az Országgyűlésbe, és el tudjon jutni a választókhoz. A jelenlegi keretek között viszont a pártok vagy nem kampányolnak, vagy törvényt sértenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.