'Nem lesz MDF-SZDSZ választási együttműködés'

Az MDF elnöke „felelős pártelnökként” nem tudta megerősíteni, hogy a fórum koalícióra lépne a Fidesszel. Dávid Ibolya lapunknak azt nyilatkozta: nem lesz MDF–SZDSZ választási együttműködés.

Dávid Ibolya nem lát ma olyan pártot a politikai palettán, amely a magatartása, értékei és programja alapján a választásokon partnere lehetne a demokrata fórumnak. Az MDF elnöke - cáfolva ezzel az erről szóló feltételezéseket és híreket - lapunknak azt mondta: a fórum nem tervez pártszerű együttműködést az SZDSZ-szel a választásokon. Természetesen azokkal a magánszemélyekkel és civil szervezetekkel szívesen együttműködnek, akik, illetve amelyek egyetértenek a fórum konzervatív programjával, valamint azzal, hogy érzelmi politizálás helyett józanságra van szükség a sikeres válságkezeléshez.


- Mindenkit tárt karokkal várunk, aki egyetért azzal, hogy konzervatív fordulatra, a reformok kritikus tömegére van szükség - tette hozzá.


Dávid Ibolya a közelmúltban már másodszorra nyilatkozott úgy, hogy ha rajta múlik, akkor Bokros Lajos lesz a párt miniszterelnök-jelöltje, mert „ma ő az a személy, akivel az MDF hitelesíthetné az érzelmi-indulati politizálás lezárultát". - Elérkezett az ideje, hogy reformok útján, józan, reális megoldások mentén politizáljon az ország - tette hozzá.


Az MDF vezető politikusai közül többen is úgy vélik, hogy Bokros - csakúgy, mint az EP-választáson - széles körből, balról és a liberális oldalról is hozhat szavazatokat a fórumnak, programjával a még bizonytalanokat is meg lehet szólítani. Ehhez pedig - teszik hozzá - nincs szükség „olajfa-választási koalícióra".


Dávid Ibolya arra a kérdésünkre, hogy az MDF valóban koalícióra készül-e a Fidesszel - erről a Népszabadságnak nyilatkozott Herényi Károly, s emellett érvelt különböző sajtóorgánumokban Somogyi Zoltán politikai elemző, az MDF tanácsadója is - azt közölte: „ez most egy minimum háromismeretlenes egyenlet; nem lehet tudni, mi a választói akarat, nem lehet ismerni a Fidesz programját, s azt sem, hogy kikkel alakítanának kormányt".


- Ráadásul - mondta - a koalíció mindig kényszer, amit a választói akarat hoz létre. A politikai szándék után következik, hogy ki-ki milyen feltételekkel vállalkozik az együttműködésre. Azután pedig a közös cselekvési tervet is el kell fogadni. Így erre a kérdésre ma, felelős pártelnökként, nem tudok válaszolni. A kérdés nem aktuális - közölte Dávid Ibolya.

Dávid Ibolya törvényjavaslatban kezdeményezte az ajánlószelvény-gyűjtés szabályainak megváltoztatását. Előterjesztése szerint a szelvényeket nem a jelölő szervezetek gyűjtenék be, hanem a választók juttatnák el a helyi választási szervhez személyesen vagy bérmentesített válaszborítékban. Az MDF azt is javasolja, hogy a választókerületben élő szavazásra jogosultak 0,5 százalékában határozzák meg az összegyűjtendő szelvények számát. Rendkívül méltánytalannak nevezte, hogy különböző lakosságszámú választókerületekben ugyanakkora, fix számú szelvényt kell összegyűjteni. A javaslatban az is szerepel, hogy a helyi választási bizottság háromnaponta köteles nyilvánosságra hozni, melyik jelölt hány ajánlószelvényt kapott.

Dávid Ibolya szerint a jelenlegi, sokat bírált rendszer lehetővé teszi az illegális adatbázisok kiépítését, amit az ő javaslata megakadályozna, miként a lakosság zaklatását is.

Dávid Ibolya - hogyan tovább?
Dávid Ibolya - hogyan tovább?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.