Kormánygaranciával épülhet a Balatonring

Kormánygaranciát kap a Somogy megyei Sávolyon gyorsasági-motoros-versenypályát építő spanyol beruházó a Magyar Fejlesztési Banktól remélt hiteléhez - értesült lapunk.

Ez szakértők szerint azt jelenti: a fejlesztési bank szinte bizonyosan megadja a beruházónak a Balatonring megépítéséhez nélkülözhetetlen, mintegy 50 millió eurós kölcsönt. Ezzel elhárulna az utolsó akadály is az öszszesen 80-90 millió eurós - a térségben több száz munkahelyet teremtő, s jelentős idegenforgalmat, adóbevételt generáló - beruházás elől. Úgy tudjuk: a legfeljebb 15,3 milliárd forint összegű hitel nyolcvan százalékára vállal garanciát a kormány.

Kerestük Ujhelyi Istvánt, a beruházás kormányzati mentorát és a Balatonringet építő cég képviselőit is, de csak annyit közöltek: kedden nyilatkoznak az ügyben. A Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) érdeklődésünkre mindössze azt mondták: még az idén megköthetik a hitelszerződést.

Mint arról a Népszabadság már többször beszámolt, a Sedesa-csoport részvételével létrehozott spanyol konzorcium a múlt nyáron jelentette be, hogy - részben hitelből, részben önerőből - felépít egy 4232 méter hosszú versenypályát a Somogy megyei Sávolyon, és 2009 őszén megrendezik az első gyorsasági-motoros-világbajnoki futamot. A ring építése azonban csúszott, mert a Sedesa nem tudott megállapodni a fejlesztési bankkal a szükséges hitelről.

A pálya első versenyét ezért 2009 őszéről 2010 szeptemberére halasztották. A beruházó júliusban saját tőkéjéből elkezdte építeni a ringet abban bízva, hogy az MFB időközben jóváhagyja számára a munkálatok befejezéséhez nélkülözhetetlen összeget. (B. A.)

2008 júliusában mutatták be a pálya makettjét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.