Nincs megállapodás a siketlimpikonok jutalmáról

Bár az önkormányzati tárca szeretné megteremteni a feltételeit a siketlimpikonok méltó elismeréséhez, erre azonban nincsen módja - a döntés a Miniszterelnöki Hivatal kezében van.

Egyelőre nem született megegyezés a magyar siketlimpikonok jutalmazásáról, holott volt remény arra, hogy talán csütörtökön megállapodásra juthat az önkormányzati tárca a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének elnökével, Horváth Balázzsal, aki többek közt Simóka Beáta szakállamtitkárral tárgyalt arany-, illetve bronzérmes sportolóik elismeréséről.

Az egyeztetésen kiderült, hogy a labda nem is az önkormányzati tárcánál van, hiszen a jutalmazás forrása mindenképpen költségvetési pénz, így a döntés valójában a Miniszterelnöki Hivatal hatáskörébe tartozik, ráadásul az odaítéléséhez legalább kormányhatározat, vagy a sporttörvény módosítása szükséges.

Hiába ismerte el ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyolc éve a korábbi Csendes Világjátékokat az olimpiával, mint a legmagasabb szintű sporteseménnyel egyenértékűnek, a magyar jogharmonizáció azóta nem történt meg. A minisztérium illetékesei a tárgyaláson csak azt az ígéretet tették, hogy valamilyen lehetőséget mindenképpen keresnek a siketlimpián elért sikerek méltó elismeréséhez.

Mint arról lapunk korábban már beszámolt, az idén szeptemberben Tajpejben megrendezett siketlimpián két aranyat és három bronzérmet szerzett magyar sportolók méltó elismeréséért emeltek szót szakvezetőik. Tárgyalásokat kezdeményeztek annak érdekében, hogy az olimpikonokhoz és paralimpikonokhoz legalább hasonló megbecsülésben részesüljenek.

A hallássérült, illetve siket sportolók körüli vihart az indította el, hogy a szociális tárca a sikeres versenyzők számára fogadást tartott, ahol kis ajándékcsomagot osztottak szét. A zacskókban egyebek mellett a Miniszterelnöki Hivatalt reklámozó baseballsapkát, pólót, műanyag kulcstartót, sörnyitót, szerszámkészletet és golyóstollat találtak.

Az esemény kis híján botrányba fulladt, a siketlimpikonok az eljárást és az ajándékokat megalázónak érezték, és egyebek mellett azt hangoztatták, hogy míg az olimpikonok számára a siker a pálya kiindulópontja, hiszen szponzori ajánlatokkal, külföldi szerződésekkel bombázzák őket, náluk ugyanez az eredmény a végállomás: ők nem számíthatnak semmire, legfeljebb az elismerésre. Ehelyett viszont - állították - a magyar állam megalázta őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.