MSZP: Nagy Imre nem válhat politikai portékává

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulója előestéjén emlékülést és koszorúzást tartott Kaposváron, Nagy Imre mártír miniszterelnök szülővárosában az MSZP országos elnöksége, Somogy megyei szövetsége és kaposvári szervezete. A Magyar Szocialista Párt vállalja Nagy Imre örökségét - jelentette ki a párt csütörtök esti központi megemlékezésén Lamperth Mónika elnökhelyettes, hozzátéve: "Nemcsak, hogy vállaljuk, hanem tisztelettel tekintünk mindarra, amit az ő emberi tartása, emberi nagysága, államférfiúi példája mutatott". Egyúttal arra figyelmeztetett: nem szabad engedni, hogy Nagy Imre "politikai portékává" váljon.

- Fejet kell hajtani egy olyan ember nagysága előtt, aki minden magyar politikusnak igazi példaképe lehet - mondta Lamperth Mónika.

Az MSZP elnökhelyettese Göncz Árpád volt köztársasági elnököt idézte, s azt mondta: 1956 olyan, annyiféle, ahányan átélték, majd így folytatta: "ehhez nekünk hozzá kell tennünk a magunk részét (...) meggyőződéses szociáldemokrataként vállaljuk és akarjuk a demokráciát, a többpártrendszert, az igazságosságot, a szolidaritást".

Kolber István, a párt Somogy megyei elnöke azt mondta: az elmúlt időszakban a magyar baloldal többször deklarálta, hogy "a mártírrá, hazafivá lett Nagy Imre erkölcsének oldalán áll". 1956 megítéléséről pedig kijelentette: hosszú idő fog eltelni, amire ebben "szélesebb, nemzeti közmegegyezés alakul ki".

A Megyei és Városi Könyvtárban tartott emlékülésen részt vett Jánosi Ferenc, Nagy Imre unokája, aki felidézte nagyapjához fűződő emlékeit. A megemlékezők - úgy százan - az emlékülés után a könyvtár előtti, Nagy Imréről elnevezett parkban koszorúkat és virágokat helyeztek el az 1956-os forradalom és szabadságharc mártír miniszterelnökének szobránál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.