Kormányfői segítséget vár az MSZOSZ

Nyílt levélben kért segítséget a miniszterelnöktől a jövő évi bértárgyalások lezárásához az MSZOSZ. Pataky Péter, a konföderáció elnöke csütörtöki tájékoztatóján azt mondta: azért fordultak Bajnai Gordonhoz, mert személyes közreműködése nélkül már nem látnak reális esélyt a 2010-es minimálbérekről, illetve bérajánlásról szóló megállapodásra az OÉT-ben.

Pataky kifejtette: a jelenlegi nehéz helyzetet nem a válság, hanem a személyi jövedelemadó sávhatárainak eltolása okozta, ami "teljesen szétzilálta a nettó kereseteket". Az érvényes adó- és járulékpolitika elsősorban az alacsony munkajövedelmű munkavállalókat hozza hátrányos helyzetbe, ugyanakkor a magasabb jövedelmi kategóriákba tartozókat jelentősen kedvezményezi. A munkavállalók hatoda így 6-8 százalékos reálkereset-növekedést, mintegy 1,7 millió alkalmazott viszont 2-4 százalékos reálkereset-csökkenést könyvelhet el.

Az MSZOSZ elnöke utalt rá, hogy a munkáltatók előbb elzárkóztak a legkisebb munkabérek emelésétől, később pedig csak konkrétumok nélküli minimálbér-emelésről, illetve a szakmunkás-bérminimum változatlanul hagyásáról beszéltek. A szövetség ezért arra szólítja fel a kormányt, hogy hagyjon fel "farizeus politikájával" és ne húzza ki magát a bértárgyalások alól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.