Kitüntetések a kettős ünnepen

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulója alkalmából Sólyom László köztársasági elnök kitüntetéseket adott át tegnap a Sándor-palotában. A Nagy Imre Érdemrend kitüntetettjeinek gratulált Bajnai Gordon miniszterelnök és Katona Béla, az Országgyűlés elnöke. Egy másik évforduló, a köztársaság kikiáltásának jubileuma alkalmából a miniszterelnök a Parlamentben a Húszéves a Köztársaság díjakat adta át.

Az államfő a miniszterelnök előterjesztésére a

Nagy Imre Érdemrendet

adományozta Bak Jánosnak, a Közép-európai Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára, professor emeritusnak, Holló József Ferenc altábornagynak, a hadtudományok kandidátusának, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeuma főigazgatójának, Horváth Miklós hadtörténésznek, az MTA doktorának, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanárának, Tempfli József nyugalmazott római katolikus megyés püspöknek.

Az államfő a

Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje

polgári tagozata kitüntetést adományozta az ünnep alkalmából Szalay Zoltánnak, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége budapesti elnökének, az érdemrend lovagkeresztjét Csabai Hugónak, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Zala megyei elnökének, és Mochnács Ilonának, a szövetség tagjának.

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt

polgári tagozata kitüntetést az 56-os Szövetség két kerületi elnökének, Feleki Dénesnek és Ivanovics Bélának adta át az államfő.

A köztársasági elnök 1956-os emlékérmeket és emléklapokat is átadott.

Bajnai Gordon miniszterelnök ugyancsak tegnap a Parlamentben nyújtotta át az idén alapított, Húszéves a Köztársaság Díjakat a 20 évvel ezelőtti történelmi eseményekben meghatározó szerepet játszó személyeknek. A kitüntetettek egy kisplasztikai alkotást és egy, az adományozást igazoló okiratot kapnak, a díj pénzjutalommal nem jár.

A Húszéves a Köztársaság Díjat

kapta Ágh Attila filozófus, egyetemi tanár, Chikán Attila egyetemi tanár, volt miniszter, Debreczeni József politológus, közíró, volt országgyűlési képviselő, Dornbach Alajos, az Országgyűlés volt alelnöke, Esterházy Péter Kossuth-díjas író, Fábry Béla pedagógus, Ferge Zsuzsa Széchenyi-díjas szociológus, akadémikus, egyetemi tanár, Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész, Jancsó Miklós Kossuth-díjas filmrendező, Kádár Béla közgazdász, egyetemi tanár, Kéri László politológus, Kornai János Herder- és Széchenyi-díjas közgazdász, akadémikus, egyetemi tanár, Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, volt országgyűlési képviselő, Kósáné Kovács Magda volt miniszter, az Európai Parlament volt képviselője, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, Kovács László volt miniszter, az Európai Bizottság tagja, Kupa Mihály volt miniszter, Levendel Ádám szociológus, Nyers Rezső közgazdász, volt államminiszter, volt országgyűlési képviselő, Ormos Mária Széchenyi-díjas történész, akadémikus, ny. egyetemi tanár, Rajk László Kossuth-díjas építész, volt országgyűlési képviselő, Tamás Gáspár Miklós filozófus, volt országgyűlési képviselő.

Chikán Attila, Esterházy Péter, Ferge Zsuzsa, Göncz Árpád, Jancsó Miklós és Nyers Rezső a díjat később veszik át.

A Húszéves a Köztársaság Díj kitüntetettjei a Parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.