Jobbik-ígéret: Tesco helyett Turul

Morvai Krisztinát "Európa magyar hangjaként", Vona Gábort "Magyarország jövendőbeli miniszterelnökeként" konferálták fel a Jobbik ünnepi nagygyűlésén. A párt kormányzásra készül, és ígéri, hogy hatalomra kerülése esetén is lesz bevásárlóközpont: Tesco helyett Turul.

"A pokol szócsövét úgy hívják, hogy média" - szól a dal a hangszórókból, miközben a Deák téren gyülekeznek a részt vevők a Jobbik október 23-i rendezvényére. A könyvárus pultján változatlanul Wass Albert a sláger, de előkelő helyet foglal el Prohászka Ottokár katolikus püspök antiszemita írásainak gyűjteménye is. A kigyúrt bőrfejűek és extravagáns külsejű tizenéves divatszkinhedek kisebb-nagyobb csoportjai mellett sokan konszolidált középosztálybeli benyomását keltik. Családok is felvonulnak: egy ideológiailag nem eléggé képzett kisfiú egy gyorsétteremlánc poharából iszogatja az üdítőt, nem is sejtve, hogy a globalizáció ördögi jelképét tartja a kezében.

A Szabadság téri református templomtól több százan érkeznek a Magyar Gárda egyenruhájában. Egy részük darutollat és "csendőrség" feliratot visel: náluk gázálarc is van. A Toroczkai-féle hatvannégy vármegyések a Petőfi térről jönnek, és az előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György nevét skandálják. Kezdésre becsülhetően ötezresre dagad a magyar és árpádsávos zászlókat lengető tömeg.

Más pártok a rendszerváltást jelölik meg ötvenhat örökségének, a Jobbik inkább 2006-ot, a kormányellenes - utcai randalírozással, gyújtogatással egybekötött - tüntetéseket favorizálja. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő mit sem veszített népszerűtlenségéből: ha valaki bedobja a nevét, garantált a füttykoncert.

Balczó Zoltán EP-képviselő bejelenti, hogy a jobbikosok nyilatkozatot írnak alá, és közös mozgalmat alapítanak több, hasonló elveket valló nyugati párttal. Murányi Levente alelnök az ötvenes évekre emlékezve zsidózik egy kiadósat, napjainkra rátérve pedig "köztörvényes idiótának" minősíti Draskovics Tibor minisztert.

Majd - annak igazolására, hogy a Jobbik kitört a nemzetközi elszigeteltségből - hasonszőrű külföldi politikusok következnek. Amikor a francia Nemzeti Front ügyvezető alelnöke lép színpadra, megszólal a kórus: "Vesszen Trianon!"

"Európa magyar hangjaként" Morvai Krisztina EP-képviselő külön is köszönti az "Új" Magyar Gárdát. Az "elvtársaknak" címzett beszédében úgy véli, hogy a "magukfajták ideje lejárt", az MSZP-nek el kell tűnnie a süllyesztőben.

Vona Gábort már "Magyarország jövendőbeli miniszterelnökeként" szólítják mikrofonhoz. A pártelnök, igyekezve megfelelni a neki jósolt szerepnek, közli: a "Jobbik nemsokára Magyarország legerősebb pártja lesz" és "kormányozni fog". Megtudhatjuk azt is, hogy - miként az EP-választáson az SZDSZ-t - a jobbikosok rövidesen az MSZP-t is eltakarítják a politikai palettáról. Draskovics Tibor amúgy szerinte "maximum a kannibálok szemében számít jó embernek", a hozzá hasonló "pokolfajzatokat" kalodába kellene zárni, hogy "hazafelé mindenki leköphesse őket. Persze, előreengedve az influenzásokat."

A szónokok közül egyedüliként Vona Gábor a Fideszt is részletesen bírálja. Nem érti például, hogy Orbán Viktor (akivel hajdan ugyanabban a polgári körben szerepelt) miért tartja szélsőségesnek a Jobbikot, és mi az, amit nem tud vállalni a programjából. Vona a magyar föld megőrzésén és az "izraeli nagytőke megállításán" túl a csendőrség és a Magyar Őstörténeti Intézet létrehozását ígéri, továbbá kilátásba helyezi a liberális média megregulázását, a "gazdasági, politikai és cigánybűnözés" felszámolását. A Jobbik elnöke szükségét érzi annak, hogy megnyugtassa az egybegyűlteket: az általa elképzelt jövőben is "lesz bevásárlóközpont, csak nem Tescónak fogják hívni, hanem Turulnak".

Az MSZP eltakarítására készülnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.