Egy évszakos védőernyő

Több száz névből álló listákból, esetenként nem létező nyilvántartások alapján egyenként válogatják ki a védendő fogyasztókat a hátralékosok közül a gyámhivatalok és a jegyzői irodák. A sziszifuszi munka eredményeként alig néhány hónapos haladék nyerhető.

Több száz névből álló lista érkezik minden nap a veszprémi gyámhivatalba és a jegyzőhöz. A hosszú leporellókon a három hónapos áramszámla-tartozást felhalmozók neve és lakcíme szerepel. Közülük kell a gyámhivatal és a jegyző munkatársainak kiválogatnia a védendő fogyasztókat. Csakhogy a gyámhivatalokban nincsenek olyan nyilvántartások, amelyek alapján ez a válogatás elvégezhető lenne.

A védendő fogyasztó fogalmát 2007-ben vezették be a villamos energiáról szóló törvényhez kapcsolódó kormányrendelettel. Az Európai Unió előírásaihoz alkalmazkodó magyar rendelkezések a legnehezebb anyagi körülmények közt élőknek biztosítanak speciális védelmet. Elsőként a villamosenergia-szolgáltatás területén vált hatályossá a rendelkezés 2008. január 1-jétől, majd egy év múltán a gázszolgáltatókra is kiterjesztették.

A jogszabály értelmében szociálisan rászoruló védendő fogyasztónak minősül az a személy, aki időskorúak, illetve aktív korúak járadékában, lakásfenntartási támogatásban, ápolási díjban, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, illetve otthonteremtési támogatásban részesül vagy nevelőszülő.

A szolgáltató köteles nyilvántartásba venni az ellátási területén élő védendő fogyasztókat. A védelem alatt állóknál ugyanis a három hónapot meghaladó hátralék esetén sem kapcsolható ki a villany, illetve a gáz. Helyette harmincnapos fizetési haladékot, részletekben törlesztést kell biztosítania a szolgáltatónak, illetve előre fizető - közkeletű nevén "kártyás" - mérőórát szerelnek fel.

Ha ezt a lehetőséget visszautasítja, akkor az energiakereskedő kizárhatja a szolgáltatásból. De ha felszerelik, akkor csak addig vételezhet áramot/gázt, amíg a kártyán van pénz. (Talán ezért működik az országban alig nyolcezer ilyen mérőóra, miközben a szociális tárca számításai szerint közel egymillió ember felel meg a védendő fogyasztó kritériumának.) De akkor is kikapcsolhatják a védendő hátralékosnál az áramot, illetve a gázt, ha megszegi a részletfizetésről szóló szerződést, illetve a fizetési haladék lejárta után sem törleszt.

A szolgáltatónak azonban a hátralékos mérőóra felszerelésére vonatkozó értesítésével egyidejűleg a területileg illetékes jegyzőt és a gyámhivatalt is értesíteni köteles, a hatóságoknak pedig tájékoztatniuk kell a fogyasztót az igénybe vehető ellátásokról és azok jogosultsági feltételeiről. Sőt gondoskodniuk kell a védendő fogyasztó és a vele egy háztartásban élők életének és egészségének védelméről.

- Mégis mit tegyek? Vigyünk fát vagy osszunk takarókat? Más lehetőség ugyanis nemigen van - magyarázza dr. Purda Zsuzsanna, Veszprém Város Gyámhivatalának vezetője, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyámhivatalok hatásköre a gyermekekre terjed ki, de még őket sem emelhetik ki a családjukból anyagi okok miatt, márpedig a rezsitartozás nagy valószínűséggel odasorolható.

A rendeletből fakadó gondok azonban jóval előbb, a védendő fogyasztók nyilvántartásba vételénél kezdődnek. A szolgáltató által megküldött hosszú listákról egyenként kell kiválogatniuk az otthonteremtési támogatásban részesülő, illetve nevelőszülőként ténykedő fogyasztókat.

Csakhogy az előbbiről nem léteznek összetett nyilvántartások, hiszen a támogatás kérelmezésének helyszíne gyakorta eltér a későbbi lakcímtől. De a nevelőszülőkről sem rendelkeznek nyilvántartással a gyámhivatalok, hiszen a nevelőszülői hálózatokat többnyire a gyermekvédelmi szakszolgálatok működtetik, bár a hivatalvezető szerint a hátralékot felhalmozó nevelőszülő alkalmatlan erre a feladatra. A szolgáltató kérése így szinte megoldhatatlan feladat elé állítja a gyámügyeseket.

A helyi hatóságok értesítése, illetve a védendő fogyasztók kiszűrése törvényi kötelezettségünk - tájékoztatta lapunkat Kutas István, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője, aki egyúttal emlékeztetett arra, hogy idén januárban Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felszólította az energiakereskedőket, hogy a szociálisan rászoruló hátralékosoknál télen ne kapcsolják ki az áramot.

Csakhogy ezzel sokan viszszaéltek. A tapasztalatok szerint azok sem fizették be a számlákat tavaszig, akik megtehették volna, hiszen ennél nincs olcsóbb hitel - vélik többen. Ezt kivédendő mindazonáltal az idén szigorúbban ellenőrzi a jogosultságot az E.ON, és csak a valóban védendő fogyasztónak minősülő hátralékosoknál nem kapcsolják ki az áramot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.