Új influenza: Czeizel Endre felháborodott

"Indulatos vagyok, mert olyan közhangulat alakult ki, amely a várandósok és a megszületendő magzatok egészségét veszélyezteti." Ezt mondta tegnap Czeizel Endre orvos-genetikus a szaktárca sajtótájékoztatóján. Az orvosprofesszor fölháborítónak minősítette, hogy vannak olyan "állítólagos szakemberek", akik nyilatkozatokat tesznek közzé a terhesek oltása ellen.

Leszögezte: szakmai bűnt követ el mindenki, aki le akarja beszélni a terheseket az oltásról, mert a megszületendő csecsemők egészségét veszélyeztetik. Közölte, hogy 1971 óta kapnak a terhesek influenza elleni védőoltást, azóta soha nem történt a körükben olyan haláleset, amely a vakcinával lenne összefüggésbe hozható, ugyanakkor az újinfluenza-járvány eddigi tapasztalatai alapján felelősen állítható, hogy a vírus meghétszerezte a várandósok halálozási kockázatát.

Az orvos-genetikus saját, már publikált kutatására hivatkozva közölte: az influenzavírus elleni oltás a terhesség bármely szakaszában adható. Bár minden gyógyszernek lehet ártó hatása, így a védőoltásnak is, de ennek a kockázata elhanyagolható az influenza által okozott magas lázzal szemben.

Tudományosan bizonyított, hogy influenzavírus nem árt a magzatnak, ellenben a megbetegedéssel járó magas (38,5 fok feletti) láz megsokszorozza a nyitott gerincű, szájpadhasadékos magzatok születésének a kockázatát. Egyetlen napig tartó csillapítatlan láznak már súlyos egészségkockázata lehet.

Paál Tamás, az Országos Gyógyszerészeti Intézet korábbi főigazgatója azt állította: a magyar vakcina törzskönyve egyenértékű az európai engedéllyel. Az oltóanyag megbízhatóságában nincs ok kételkedni.

Székely Tamás miniszter azt közölte: a szaktárca feljelentését, amelyet ismeretlen tettes ellen tett rémhírterjesztés gyanújával, a Fővárosi Főügyészség vizsgálja.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos arról beszélt: eddig egymillió oltást szállítottak ki a háziorvosokhoz. Az iskolások oltása egy hét múlva kezdődik.

Székely Tamás, Czeizer Endre és Falus Ferenc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.