Mennyit ér egy siket sportoló?

Az önkormányzati tárcánál ma döntenek arról, hogy kapjanak-e pénzbeli elismerést a siketlimpia résztvevői.

Először Biatovszki Miráért szólt a XXI. szeptemberi siketlimpián Tajpejben a Himnusz. A 17 éves felgyői gimnazista lány a tízméteres légpuskaversenyt nyerte meg. Őt a 13 tagú vízilabda-válogatott követte a dobogó legfelső fokán. Majd jöttek sorra az érmek. A siketlimpiára csak azok nevezhetnek, akiknek súlyos a halláskárosodásuk. A doppingvizsgálat mellett szigorú hallásvizsgálaton is át kellett esniük - így igazolják, hogy hallásmaradványuk az 55 decibelt sem éri el. A versenyen nem lehet hallókészüléket használni.

Gábor Áron, a siketek vízilabda-válogatottjának volt edzője azt állítja: a sportszövetség a vízilabdázókat kizárta mindenféle támogatásból. Saját zsebből, egyetlen fillér állami támogatás és segítség nélkül kellett készülniük és kiutazniuk a világjátékra.

- Az előző siketlimpián mi nyertük az egyetlen érmet, egy ezüstöt. Erre kihúztak minket a "támogatotti sorból". A csapat, amelynek tagjai közt van gimnazista, egyetemista, esztergályos, saját maga adta össze a 600 ezer forintot az útra - mondja. Gábor Áron szerint a kormány is súlyosan diszkriminál: nem érti, miért érnek kevesebbet a siket sportolók mint mások. - A paralimpiai vagy az olimpiai érmet súlyos milliókkal ismeri el az állam, de a siketeknek nem jár az egyszeri jutalom - mondja.

Hogy ez miért van így, azt Horváth Balázs, a szövetség elnöke sem érti, de a szövetséget ért diszkriminációs vádat visszautasítja. Mint mondja, összesen 12,5 millió forintjuk volt e célra, ennyiből kellett "kisakkoznia", kik legyenek azok a versenyzők, akik kvalifikálták magukat, és esélyeik is vannak.

- A részvétel alapfeltétele a nemzetközi kvalifikáció. Vagyis a versenyzőknek a játékokat megelőző időszakban nemzetközi versenyeken kell bizonyítaniuk. Ezt a vízilabdázókon kívül mindenki megtette. Még az is kérdéses volt, hogy lesz-e egyáltalán ez a versenyszám a siketlimpián - mondja a szövetségi vezető. Horváth Balázs közli, hogy ők biztosították a felkészüléshez az uszodát, valamint a játékosok felszerelését is. A sportvezető most a sportot felügyelő önkormányzati tárcával egyezkedik, hogy versenyzőik méltó elismerést kapjanak.

A siketlimpia résztvevői megaláztatásként élték meg, ahogy az eredményeiket itthon fogadták. A szociális tárca fogadást tartott ugyan a tiszteletükre, de ez kis híján botrányban fulladt. Az ekkor kapott ajándékcsomagokban emlékérem vagy valamiféle "olimpiai jutalom" helyett baseballsapkát és pólót, felfújható gumilabdát, kulcstartót, műanyag fésűt, két golyóstollat, egy noteszt, csavarhúzószettet és sörnyitót találtak.

Az önkormányzati tárca ma dönt arról, hogy egyenértékűvé teszi-e a siketolimpikonok sikerét is az olimpia vagy a paralimpia érmeseiével. Horváth Balázs azt mondja: az épek esetében az olimpia ugródeszka a további karrierjükhöz, a siketek esetében ez leginkább végállomás. Ők nem számíthatnak szponzori ajánlatokra, külföldi szerződésekre.

Egy korábbi felvételen Biatovszki Mira
Egy korábbi felvételen Biatovszki Mira
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.