Eltévedt liberálisok útkeresése: újratervezés

Újabb pártcsírák nőnek az SZDSZ romjain. Csak novemberben két új párt bont zászlót, és egyre szaporodnak a félcivil hajtások is.

Mind több politikai formáció próbál benyomulni az SZDSZ felmorzsolódásával, illetve a liberális gondolatokra fogékony közönség apátiájával körülírható "viszonylag légüres" politikai térbe. Miután az elmúlt hónapokban a Retkes Attila-féle "új SZDSZ" - és az MDF is - a nemzeti liberálisok felé mozdult el, rögtön felbukkant egy-egy jelentkező középen, illetve a baloldalon.

Plebejusok jussa

A Retkes-féle "új SZDSZ" a Népszabadság birtokába jutott Újratervezés címet viselő stratégia szerint szakítana a pártra szerintük eddig jellemző elitista, jozefinista vonallal, és a "gazdagok arrogáns pártja" helyett a tisztességes versenyt és az esélyegyenlőséget képviselné a kartellekkel, monopóliumokkal szemben. A stratégia szerint a plebejus liberális SZDSZ-nek azt kell képviselnie, hogy a szabadság nem kevesek privilégiuma, hanem mindenki jussa.

A stratégia (a párt választási programjának váza) egyik érdekes megállapítása, hogy három új liberális párttal számol. Ezért sem nevezi célszerűnek a névváltoztatást, mondván, nem a cégért kell átfesteni, hanem a stíluson változtatni. A stratégia egyik jóslata bevált: novemberben két új párt bont zászlót. Tegnapi hír: Kovács Kálmán vette át az SZDSZ kül- és nemzetpolitikai kabinetjének vezetését Szent-Iványi Istvántól, aki nagyköveti kinevezése miatt lemondott párttisztségeiről.

Szeretnek balról

Napokon belül saját honlappal - az alapítók, támogatók listájával, politikai nyilatkozattal és alapszabállyal - jelentkezik, november elején pedig nemzetközi sajtótájékoztató keretében bont zászlót a Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA). A "valódi baloldali liberális párt" egyik alapítója Ungár Klára, aki a nyáron lépett ki az SZDSZ-ből, s az alapítók közt van Sértő-Radics István, Uszka - szintén volt SZDSZ-es - polgármestere, továbbá értesüléseink szerint, Baráth Endre szociológus, Garai Róbert színész, Ráduly Emil muzeológus, de van köztük buddhista tanító, mikrobiológus, restaurátor és egyetemi hallgató is.

A támogatók közt van többek közt Bán Zsófia, Bódis Krisztina és Kárpáti Péter írók, Dés Mihály irodalmár, Ranschburg Jenő pszichológus, Semjén András közgazdász. Ungár Klára elmondása szerint már az utolsó szakasznál tartanak, és csak azért nem álltak még nyilvánosság elé, mert a bíróság még nem jegyezte be őket. A SZEMA indulna a következő választáson; programjukat Ungár szerint már korrektúrázzák.

Nagyágyúkkal középre

Szintén novemberben alakul párttá a Magyar Bálint és Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnökök, parlamenti képviselők nevével fémjelzett Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) is. Az ősszel alakult pártcsíra - amelynek további három képviselő, Sándor Klára, Hankó-Faragó Miklós és Világosi Gábor is alapító tagja - a napokban előrukkol védnökeik állítólag tekintélyes listájával és a programjukkal.

A polgári közepet megcélzó párt védnökségét az SZDSZ-ből a közelmúltban kilépett Sándor Klára elmondása szerint nyolcvan tekintélyes értelmiségi vállalta, köztük elismert tudósok, Kossuth-díjas művészek, festők, színészek - többségük országosan ismert. Kérdés viszont, hogy mikor lépnek a nyilvánosság elé. A párt megalakításával az egyesület nem szűnik meg, tette hozzá Sándor Klára: civil támogató szervezetként fut tovább.

Ellenpólus

Új Pólus névvel alakítottak budapesti közéleti és kulturális egyesületet fővárosi SZDSZ-esek. Bőhm András, Lakos Imre és Geberle Erzsébet fővárosi és parlamenti képviselők kezdeményezése azokat a közélettel foglalkozó embereket célozza, akik "felelősséget éreznek Budapest jövőjéért, és a mindennapokban is tenni kívánnak érte".

Ők nem pártban gondolkodnak, de nem titkolt szándékuk a jövő őszi önkormányzati választásokig felépíteni a támogatási hátteret - a helyi, kerületi, fővárosi szintű civil, lokálpatrióta kezdeményezések felkarolásával. Lakos Imre kérdésünkre azt mondta, egyetért Demszky Gábor főpolgármesterrel abban, hogy jövőre egy független főpolgármester-jelöltben kellene gondolkodni, "aki mindkét párt szavazóbázisát és a centrumot is meg tudja szólítani".

Lóról le

Nem az Új Pólus az első olyan SZDSZ-es "civil" szerveződés, amely a pártpolitikából kiábrándult - vagy "bele sem ábrándult" - közönséget célozza. Hasonló babérokra vágyik a Kóka János-féle Szabad Európa Társaság, a Magyar Bálinthoz köthető Nők a pályán mozgalom, vagy olyan helyi "civil" szervezetek, mint a volt SZDSZ-esek részvételével megalakult Függetlenek az Erzsébetvárosért, vagy a hasonló módon létrejött Fehérvárért Egyesület.

Egyre több besokallt, leszerepelt liberális politikus kacsingat tehát más pártok, illetve a civil szféra felé - így a parlamenti SZDSZ-frakció minden második tagja az új kezdeményezések egyikében látja az újratervezés lehetőségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.